Stačí kojenie?

Alex    30.09.2023, 09:42

Dobrý deň. Malá má 4,5 mesica a výlučne ju kojim(je to moje druhé dieťa, mám už čo to odkojene). Zo dňa na deň však začala jesť len raz za 4,5-5 hodiny. Zdá sa mi, že ciká dos, aj dobre priberá(zatiaľ) ale tiež pije len tak 3-4 minuty a dosť. Je to normálne? Skúšam jej dávať hocikedy ale nechce. Obavám sa, že takto stratím mlieko a potom keď bude zase chcieť jesť dosť tak už nebude.

Milá Alex,

pre dojčenie neplatia žiadne pravidlá. Bábätká sa môžu dojčiť v rôznych schémach, kľúčové je, či v takej schéme, v akej sa aktuálne dojčia, získavajú dostatok mlieka. Toto nie je možné posúdiť prostredníctvom internetu. Preto zvlášť, ak máte pocit, že sa situácia teraz nedávno zmenila, môže mať zmysel vyhodnotiť spoločne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY pitie a správanie bábätka pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vyhodnotenie priberania bábätka môže ukázať, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka až neskôr. Priamym pozorovaním dojčenia sa dá vyhodnotiť okamžite, či bábätko získava dostatok mlieka a či je spokojné s tokom mlieka. Pitie svojho bábätka môžete porovnať aj s týmito ukážkami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

To, akým spôsobom bábätko získava mlieko z prsníka, ovplyvňuje aj to, ako je prisaté k prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Skrátiť intervaly medzi dojčeniami môže pomôcť aj intenzívny fyzický kontakt:

  • Buďte čo najviac s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...).
  • Spite s ním spolu v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Vyhodnotenie dojčenia spoločne s laktačnou poradkyňou vás môže nasmerovať, či je v tejto situácii potrebné urobiť kroky aj pre zvýšenie tvorby mlieka či pre zvýšenie kalorického príjmu zo strany bábätka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stačí kojenie?