Bolesti bruška

Petra    03.10.2023, 20:00

Dobrý deň, chcem sa spýtať. Mám mesačnú dcérku. Od začiatku sa trápime. Ja som mlieko stratila, je čisto len na UM. Od doktorky máme Nutrilon na zápchu a koliky. No už ho máme vyše týždňa a malinká mi po každom kakaní plače, mrnčí, kope nožičkami, je nespokojná. Môže ju bolieť bruško ? Ako jej pomôcť ? Ešte by som sa chcela spýtať či je bezpečné ju začať nosiť v nosiči aj keď je taká malá. Ďakujem

Milá Petra,

vzhľadom na vašu špecifickú situáciu ako aj na to, že sa situácia javí tak, že vaše bábätko je nespokojné, vám navrhujeme, aby ste to, čo opisujete, konzultovali so svojou pediatričkou, ktorá vám určite kompetentne poradí.

Z hľadiska nespokojnosti bábätka jeden z krokov, ktoré môžete urobiť, je nosenie bábätka. Vyberte si ergonomický nosič, v ktorom sa bude rešpektovať zdravý vývoj chrbátika bábätka. S týmto vám môže pomôcť aj laktačná poradkyňa MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vám bude môcť zodpovedať aj ďalšie otázky o nosení, pomôže vám správne nastaviť nosič, prípadne vám ukáže nosenie aj v šatke či iné spôsoby nosenia, aby starostlivosť o bábätko bola pre vás čo najjednoduchšia. Nosenie má potenciál zvýšiť spokojnosť bábätka, pretože niektoré príčiny plaču súvisia so spánkom bábätka a reguláciou jeho telesných funkcií v kontakte s matkou. Nosenie pomáha správnej funkcii brušných svalov bábätka, pomôže mu lepšie zbaviť sa plynov, stimuluje trávenie. Samotný kontakt s matkou pomáha bábätkám s trávením, v kontakte koža na kožu sa lepšie reguluje príjem potravy a spánkové cykly. Nosenie vám pomôže začať uspávať bábätko vtedy, keď už bude potrebovať pomoc so zaspatím. Pri mesačnom bábätku je to pomerne skoro od predošlého zobudenia, bábätká v tomto veku by najneskôr do hodiny po zobudení mali znova spinkať. Môžete si tak dať ešte pred tým bábätko do nosiča a pomôcť mu zaspať pri rytmickej chôdzi na prechádzke alebo môžete urobiť nejaké domáce práce a bábätko popri tom takto uspať.

Ak by ste mali záujem, s laktačnou poradkyňou sa môžete poradiť aj o tom, aké možnosti by ste mali pre návrat k dojčeniu alebo odsávanie mlieka pre bábätko. Použitie umelého mlieka sa pre niektoré bábätká spája s tráviacimi problémami a pridaním materského mlieka do výživy je možné, že by časť nespokojnosti alebo plaču bábätka ustúpila. A vaše bábätko je maličké, nič nie je stratené. Pracujeme s mnohými ženami, ktorých bábätká sa napríklad odmietajú po pôrode prisať a práve okolo mesiaca nastáva zvláštne obdobie, v ktorom sa znova prisajú často aj bábätká, ktoré už sú úplne nedojčené a kŕmené z fľaše. Kroky, ktoré by mohli bábätku v takejto situácii pomôcť, vymenúva vo všeobecnosti tento materiál:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=10072



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesti bruška