Odmietanie jedného prsníka

Dagmar Vaníková    15.04.2013, 10:28

Dobrý deň, nenašla som podobnú otázku, tak sa pýtam. Syn má 7,5mesiaca, do 6 mesiaca bol plne dojčený na požiadanie, už mesiac a pol prikrmujem. Doteraz som mu dávala len obed (zeleninu, potom zeleninu s mäskom), už dva týždne mu dávam na večeru aj kašu (buď nemliečnu s mojim odstriekaným mliekom ktoré odstriekam cez deň), pokiaľ je ho málo, doplním mliečnou kašou a vodou. Nie je chorý, nemá soplíky, nemá ani žiadny vážny dôvod (aspoň som nijaký nenašla), aj napriek tomu mi odmieta pravý prsník. Ešte ho len uložím do polohy na dojčenie a už spustí rev, krik a plač, nedajbože aby som mu dala bradavku do úst. Akonáhle ho prehodím na ľavý prsník, bez problémov sa prisaje a pekne papá. Ibaže potom musím pravý prsník odsávať, pretože je až navretý a bolí. Používam priečnu polohu, vzhľadom na to že už má vyše 8 kíl, podopieram si ho vankúšom na kojenie, pri kojení si dávam tričko dole, fľašu v ústach nikdy nemal, čaj mi odmieta od narodenia. Fakt nevidím žiadnu príčinu čo to môže byť. Je to len štrajk, ktorý prehrmí (a ja musím pretrpieť), alebo som s pravým prsníkom a dojčením úplne skončila? Vďaka za odpoveď.

Milá Dagmar,

tvorba mlieka v oboch prsníkoch každej matky je rôzna. V jednom prsníku sa môže tvoriť viac mlieka, v druhom menej. To je normálne. Rozdiel v tvorbe mlieka v oboch prsníkoch môže byť buď malý, a preto si ho mnohé matky nevšimnú. Alebo môže byť väčší tak, ako ho popisujete vy. Jednou z príčin môže byť napríklad aj skutočnosť, že matky k tomuto prsníku bábätká menej často prikladajú, niekedy ide o to, že matka častejšie dojčí v noci z jedného prsníka. Menej časté prikladanie k jednému prsníku nespôsobuje to, že sa mlieko bude mať "čas dotvoriť". Naopak. Čím menej často je bábätko prikladané, tým viac sa tvorba mlieka znižuje. Ďalšou príčinou je, že k jednému prsníku sa bábätko prisáva horšie a od začiatku v ňom nezískava toľko mlieka, ako v druhom prsníku. Tvorba mlieka sa tak v „horšom“ prsníku postupne znižuje a bábätko začne preferovať prsník, na ktorom zažíva pri dojčení rýchlejší tok mlieka.

Samozrejme, že je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka, ale oplatí sa podniknúť kroky, aby sa dieťa dojčilo z oboch prsníkov. Mamičke, ktorá by chcela takúto situáciu riešiť, môže pomôcť poradkyňa osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vaše dieťatko odmieta jeden prsník s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sa v danom prsníku tvorí menej mlieka a tok mlieka z neho je pomalý. Toto je možné zmeniť a stojí to za to. Riešením je zvýšiť tvorbu mlieka podľa bodu 7. v materiály o zvyšovaní tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

a vytvárať príležitosti pre prisatie bábätka k tomuto prsníku. Ideálne je pokúsiť sa prsník ponúkať v polospánku, keď sa bábätko precitá, alebo v neobvyklých situáciách (počas chôdze, skákaní na fitlopte, pri spoločnom kúpeli atď.). Do času, kým sa bábätko nezačne prisávať k tomuto prsníku, je dobré si z neho mlieko odstrekovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie jedného prsníka