Atb a ich prenos

Magdalena    10.10.2023, 10:28

Dobry den, Mam 3 mesacne babatko ktore plne kojim, ochorel , crp bolo nizke takze sme ratali ze je to viroza. Sopliky ale neustupili tak sme boli na vytere, vysiel mu hemofilus. Medzicasom som ochorela aj ja( angina,hnisave mandle), dostala som na 10dni atb, suprax. Prave tieto atb chcela dat malemu aj detska dr. ale ked zistila ze aj ja beriem tie iste atb, zneistela ci nebude z tolkych atb potom hnackovat. Chcem sa spytat aka cast atb prechadza do mlieka, ci ho to moze v takejto forme vyliecit.

Milá Magdaléna,

môžete užívať lieky, ktoré potrebujete pre svoju liečbu aj v prípade, že bábätko užíva tieto isté lieky vo svojom potrebnom dávkovaní. Dôvod, pre ktorý by ste mohli takúto liečbu počas dojčenia užívať, spočíva v tom, že do materského mlieka prechádzajú stopové, zanedbateľné množstvá tohto antibiotika a to znamená, že bábätko vôbec nebude užívať vaše lieky. Nebudú teda navyšovať dávku, ktorú dostáva ono samo a ak by ste v budúcnosti potrebovali antibiotiká, bábätko nebude spolu s vami užívať antibiotiká. Vaša liečba teda nespôsobí hnačku bábätka. V situácii, kedy bábätko potrebuje užívať antibiotiká je o to dôležitejšie, aby bolo dojčené, pretože aj napriek vašej vlastnej antibiotickej liečbe sa v materskom mlieku nachádza viac ako 700 kmeňov rôznych baktérií (bežné probiotiká z lekárne obsahujú 2 – 5 kmeňov) v obrovských množstvách. Materské mlieko je prirodzená probiotická strava. Okrem pomoci pre bábätko s obnovou mikrobiómu bábätko navyše aktuálne od vás získava protilátky proti chorobe, s ktorou bojuje a tiež látky pomáhajúce správnej funkcii imunitného systému, vyzrievaniu čreva, protizápalové látky, látky vystieľajúce črevnú sliznicu. Dojčenie je teda pre bábätko v situácii, že je choré a potrebuje antibiotiká, ešte dôležitejšie, než keby bolo bábätko zdravé. A bude aj vám pomáhať v starostlivosti o bábätko, kým ste chorá a je pre vás náročnejšie pokrývať potreby bábätka.

Pokračujte teda v dojčení tak, ako to bábätko potrebuje, dojčenie nijako nečasujte či neobmedzujte podľa toho, ako ste užili vy svoje lieky. Prečítajte si aj toto vysvetlenie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Atb a ich prenos