Noční kojení a zkažené zuby

Lenka    12.10.2023, 10:35

Dobrý den, mám 15m syna. Řešíme u něj zoubky, na kterých má kazy. Panem zubařem mi bylo doporučeno omezit noční kojení nebo spíš říkal, že takové to noční cumlání je vůbec nejhorší. Jak je to prosím s kojením v noci? Muže to mít vliv na kazivost? Já jsem přesvědčena, že je to kravina, ale samozřejmě mě to trochu nahlodává, když vidím, že zuby nemá úplně ok. Děkuju vám.

Milá Lenko,

dojčenie nie je príčinou vzniku zubných kazov, práve naopak: dojčenie je kľúčové pre zdravie ústnej dutiny, chrupu dieťaťa a ovplyvňuje zdravie chrupu aj v dospelosti. Jeden z dôvodov, prečo dojčiť dieťa a dojčiť ho až do prirodzeného odstavenia je práve zdravie zubov.

Je pochopiteľné, že v takejto situácii ľudia pochybujú, či vlastne je dobre, že dieťa je naďalej dojčené a že by ste urobili všetko pre to, aby bol synček zdravý. Ženy sa ohľadom dojčenia dozvedajú množstvo mýtov a nesprávnych informácií. Jedným z častých dôvodov je prenášanie skúseností s nedojčenými deťmi kŕmenými fľašou umelou výživou na dojčené deti. Lenže dojčenie nie je to isté, čo kŕmenie fľašou. A materské mlieko nie je to isté ako umelé mlieko. Napriek tomu takéto nesprávne predpoklady viedli k tomu, že v minulosti zubári odporúčali ukončiť nočné dojčenie po prerezaní prvého zúbka a aj dnes sa mnohé ženy stretnú s nezmyselnými odporúčaniami ukončiť dojčenie kvôli kazom dieťaťa. Dojčenie však skutočne nespôsobuje zubný kaz a v prípade existujúceho zubného kazu dojčenie kaz nezhoršuje. Existujúci kaz nie je indikáciou na ukončenie dojčenia, či obmedzenie nočného alebo denného dojčenia, nahrádzanie dojčenia vodou či inými tekutinami.

Tieto otázky sa nás pýta mnoho žien a preto medicínsky tím MAMILY na čele so zubným lekárom pripravil tieto podrobné vysvetľujúce články, ktoré môžu byť pre vás v tejto situácii zaujímavé a vysvetľujú mnohé z toho, na čo sa pýtate:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-zuby/

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-kapsicky/

A prečítať si tiež môžete odborný článok, ktorý publikoval medicínsky tím o. z. MAMILA zložený okrem iného aj zo zubného lekára a zubnej lekárky:

https://www.stomateam.cz/cz/obecna-stomatologie/zpusobuje-kojeni-zubni-kaz

Takto poškodené zúbky nespôsobuje dojčenie. A je pravdepodobné, že ani vynikajúcou zubnou hygienou by ste medovým zúbkom nezabránili. Ak sa zúbky takto rýchlo kazia, často je za tým hypoplázia zubnej skloviny. Hypopláziou trpí asi 30 % detí. Každá matka si predstavuje, že jej dieťatko bude mať zúbky ako perličky a trápia ju vyčítavé pohľady ľudí, ktorí sa dívajú na dieťa vždy, keď sa usmeje a dávajú jej pocítiť, že sa poriadne nestarala. Ale to tak nie je. Ona neurobila nič zlé. Bohužiaľ okrem neopodstatnených výčitiek sa matky v tejto situácii stretávajú s nevedeckými informáciami, ako napríklad s odporúčaním ukončenia dojčenia, či  neopodstatneným nesprávnym odporúčaním vytierať bábätku po dojčení ústa alebo mu vypláchnuť ústa vodou. Bradavka pri dojčení skutočne smeruje hlboko do horného podnebia dieťaťa a mlieko zuby neomýva, na rozdiel od toho, čo sa deje pri pití z fľaše – tam sa tekutina koncentruje priamo pred prednými zúbkami. Pri dojčení to tak nie je. Toto platí pre dieťa pri nočnom dojčení, nehovoriac o tom, že mnohé deti veľkú časť dojčenia v noci nepijú žiadne mlieko a satie prsníka nespôsobuje vznik zubného kazu, naopak, jedna z príčin zubného kazu je xerostómia, suchosť v ústach, čo sa práve pri satí prsníka nedeje. Deti v noci často len monotónne sajú bez pitia. Každopádne ešte navyše materské mlieko ako také navyše nie je kariogénne (na rozdiel od umelej výživy, existujú štúdie, ktoré poukazujú na to, že umelé mlieko rozpúšťa zubnú sklovinu). Dojčenie nie je príčinou hypoplázie zubnej skloviny, a ak niečo dojčenie či materské mlieko robí, tak je to zabíjanie baktérií zubného kazu, remineralizácia a odstraňovanie bolesti Ak dieťatko predčasne a zbytočne kvôli zúbkom odstaví, tak to bude len horšie nehovoriac o tom, čo to bude pre jeho noci znamenať. Nočné odstavenie ani žiadne iné odstavenie nepomôže v tom, aby sa kazenie zúbkov zastavilo. Vyplachovanie úst v noci nepomôže zlepšiť stav zúbkov a významne vám sťaží starostlivosť o dieťa, ktoré vždy po dojčení, ktoré ho má za cieľ uspať, zbytočne zobudíte. Možno pomôže vedieť nasledovné:

a) ak sa takto kazí sklovina, tak je to s najväčšou pravdepodobnosťou pre to, že bola oslabená (napríklad ochorenie matky v tehotenstve, iné externé faktory)

b) sklovina v detstve je veľmi jemná a keď je oslabená, tak veľmi rýchlo "zlezie" a neskôr sa po kúskoch odštiepi celý zúbok

c) v tomto prípade neplatí, že kedy sa zuby poriadne čistili, tak by sa to nestalo. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Noční kojení a zkažené zuby