Časté kojení v noci u 2 leté dcery

Zuzana    16.10.2023, 13:13

Dobrý den, mé dceři jsou dva roky a necelé 3 měsíce a stále ji velmi intenzivně kojím přes den i v noci. Nebudu hovořit o nátlaku okolí, protože toho se má otázka netýká, ale je to v dnešní společnosti velmi těžké. Přesto vím (a také díky vám), že dělám dobře a s kojením přestat nechci. Co mě ovšem trochu znepokojuje, je, velice časté noční buzení a kojení. Dcera se mi budí klidně jednou za 2 hod., když ji třeba trápí zoubky, tak klidně co hodinu. Někdy je to velice těžké, ale vím, že odstavení by ničemu nepomohlo. Jen bych ráda věděla, jestli je to i u takto velkého dítěte normální a jestli není zakopaný pes někde jinde. Četla jsem také něco o tom, že pokud se tak to velké děti často budí, mohou mít deficit železa. Dcera je ale jinak velmi čilá, velice pohybově zdatná, tak nepředpokládám, že má anémii. Předem Vám velice děkuji za odpověď.

Milá Zuzana,

naozaj ste neurobili žiadnu chybu, keď ste svojmu dieťatku pomáhali so zaspávaním dojčením. Svetová zdravotnícka organizácia považuje za jednu z kľúčových podmienok pre úspech v dojčení to, aby sa dieťatko dojčilo podľa svojich potrieb. A jednou z funkcií dojčenia je pomôcť dieťatku so zaspatím a s udržaním sa v spánku. To, že takto pomáhate dcérke, vytvára základ pre zdravý spánok, v ktorom si človek celoživotne buduje správne spánkové návyky, získava pocit, že noc je bezpečným časom, že jeho potreby napĺňa blízka osoba, že sa má v živote orientovať na vzťahy a nie na veci. Je to obrovská investícia. A súčasne je to teraz nesmierne náročné. Tak ako aj mnohé iné oblasti rodičovstva sú náročné. Ale to, že sa dcérka budí, nie je dôkazom toho, že ste urobili chybu alebo že ste niečo mali robiť inak. Samotný fakt, že dcérka sa budí tak, ako popisujete, neznamená nedostatok železa a súčasne sa na základe vašej otázky nedá vylúčiť, že by jej mohlo železo chýbať. Ale z vašej otázky nijako nevyplýva, že táto situácia by mala súvisieť s nedostatkom železa, či iným zdravotným problémom. Deti v tomto veku sa jednoducho budia. Je pochopiteľné, že okolie, ktoré nemá skúsenosti s dojčenými deťmi, bude pochybovať a vzbudzovať aj vo vás pochybnosti, či je to ešte v poriadku. Ale deti sa budia, pretože sa prudko rozvíja ich mozog. Práve po 2 roku života krivka rozvoja mozgu prestáva byť taká prudká a situácia s nočným precitaním dieťatka sa začne zlepšovať. Preto v situácii, kedy je to teraz také náročné, vám môžu pomôcť informácie, vysvetlenia a praktické tipy, ktoré sme zozbierali do tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

a odporúčame vám začať navštevovať podpornú skupinu dojčenia vo vašom okolí:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

aby ste získali podporu, povzbudenie, vypočutie a tiež možnosť ventilovať svoju frustráciu, ak budú niektoré noci zvlášť náročné. Táto situácia nebude trvať večne. Do času, kým sa začne zlepšovať, však potrebujú ženy veľa podpory a povzbudenia, ktoré poskytujú práve podporné skupiny dojčenia a kontakt s laktačnou poradkyňou MAMILY.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Časté kojení v noci u 2 leté dcery