Odmietanie príkrmov a menej mlieka

Katarína    16.04.2013, 14:33

Dobrý deň, prosím Vás o radu. Moja dcérka má 7 mesiacov a prikrmovat som zacala v 6tich mesiacoch. Od zaciatku toho vela nezjedla, ale aspon ju to chvilu bavilo hrat sa s lyzickou a zjedla nejakych 20 - 50 ml. No v poslednych dnoch ked uvidi lyzicku alebo teda samotne jedlo (lebo uz ani moj prst nechce dat do pusy), zavrie ustocka a nic do nej nedostanem. Za mesiac pribrala len 100 g a zda sa mi , ze mam aj akosi menej mliecka. Prosim poradte mi co robit. Dakujem za radu.

Milá Katarína,

bolo by vhodné, aby ste sa stretli s laktačnou poradkyňou, ktorá by vyhodnotila dojčenie, a na základe pozorovania dojčenia by vám vedela odporučiť postupy, ktoré by viedli k zvýšeniu tvorby mlieka, ak by to bolo potrebné, čo by tiež viedlo k zlepšeniu situácie.

Z vášho opisu situácie je ťažké posúdiť, či sa tvorba mlieka znížila alebo nie a keďže dojčenie v prvom rade vyhodnocujeme podľa toho, ako bábätko na prsníku pije a ako sa na prsníku správa – je vhodné sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

 Mnohé deti v prvých mesiacoch zavádzania príkrmov nezjedia reálne veľké množstvá jedla. Je to tak v poriadku. Bábätká sa spočiatku ešte len učia jesť jedlo a je normálne, že dojčenie tvorí drvivú časť ich celkového príjmu potravy. Dieťatko sa bude učiť jesť postupne, nenúťte ho do jedla, ak prechodne príkrmy odmieta, dajte mu jedlo ochutnávať, brať do ruky, oblizovať, nechajte ho vyberať si z vášho taniera to, na čo má chuť. Čas, v ktorom deti začnú jesť väčšie množstvá príkrmov, je rozličný pre rozličné deti. Hlavná otázka je, či vaše dieťatko prospieva. Hmotnostný prírastok, ktorý popisujete, nie je postačujúci pre vyhodnotenie priberania bábätka. Je však možné, že sa tvorba mlieka znížila a že je potrebné urobiť kroky, ktoré povedú k výdatnejšiemu dojčeniu a priberaniu. V takomto prípade si prečítajte tento dokument o pomalom priberaní po počiatočnom dobrom priberaní, prejdite si zoznam príčin, pre ktoré sa toto mohlo stať, a skúste ich odstrániť. Zároveň dokument opisuje aj spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka, ktorá túto situáciu rieši:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Jedenie jedla sa tiež má tendenciu zlepšiť, ak sa zlepší dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie príkrmov a menej mlieka