Problém uspat novorozence v noci

Ilona    16.10.2023, 13:19

Dobrý den, chci se zeptat ohledne uspani miminka v noci. Napapa se treba okolo 18h az 19h,obcas u toho usina ale do pulnici pak nezabere, prdiky nemame. Přebalena je, plne nekojim ale přikládám k prsu plus davam prikrm pres cevku. Děkuji za rady

Milá Ilono,

bábätká v tomto veku nerozlišujú medzi dňom a nocou. Toto typicky bábätká nemajú schopnosť rozlíšiť približne do 3 mesiaca veku. Ich režim spočíva s dojčenia a krátkeho obdobia bdelosti a spánku, po ktorom znova nasleduje prebudenie a prakticky celý čas bdelosti by sa mal spájať s dojčením. Niekedy sa môže stať, že bábätko zaspí nočným spánkom až neskôr večer. Ak sa to deje, poproste rodinu o pomoc, aby ste si mohli pospať aj podvečer, aby ste zvládali byť potom s bábätkom dlhšie hore, kým konečne zaspí. Okrem toho sú aj ďalšie spôsoby, ako pomôcť bábätku v tejto situácii: Neuvádzate vek bábätka, ale ak ide o maličké bábätko do približne mesiaca veku, bábätká v tomto veku typicky potrebujú do polhodiny, maximálne 45 minút od posledného precitnutia znova spinkať. Dlhé úseky bdenia, zvlášť večer, sú typicky výsledkom toho, že počas dňa sa bábätku nepodarí zaspinkať dostatočne včas od posledného precitnutia. Počas dňa preto bábätkám pomáha už od rána, aby hneď ako sa nadojčia, mali možnosť znova zaspávať, aby získavali pomoc so zaspatím. Touto pomocou pomôže byť nosenie na rukách, či v šatke alebo nosiči, ponúkanie prsníka na zaspatie a spojenie dojčenia s ďalšími podnetmi, ktoré by bábätku pomohli zaspať, najmä s monotónnym pohybom. Súvislosti medzi dojčením a spánkom si môžete vysvetliť aj v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

o to viac, ak bábätko dokrmujete laktačnou pomôckou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

aby ste spoločne prešli kroky, ako pomôcť bábätku získavať z prsníka čo najviac mlieka a vrátiť sa čo najskôr k výlučnému dojčeniu.  



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problém uspat novorozence v noci