Clostilbegyt a kojení 19 měsíční batole

Marika    18.10.2023, 13:26

Dobrý den, máme 19 měsíční dceru, kterou ještě hodně kojím a ráda bych v tom pokračovala. Zároveň bychom rádi další děťátko a jelikož mi je 43, navštívili jsme reprodukční kliniku a chci podstoupit IUI. Dnes mi lékař udělal ultrazvuk a zjistil, že tento cyklus neovuluji, respektive ovulace byla posunuta a velikost folikulu byla malá…a předepsal mi Clostylbegyt. Podotýkám, ze letos v dubnu jsem otěhotněla při plném kojením bez jakékoliv podpory, bohužel v 8.TT došlo ke spontanimu potratu. Další cykly byly víceméně pravidelně i s ovulací (potvrzena UZ kontrolou a i ovu testy). Vyhledala jsem si informace v předchozích odpovědích, ale přesto bych se ráda ujistila, že jsem vyhledala a pochopila správně. Je tento lék vhodný při kojení? Dočetla jsem se, ze způsobí snížení laktace, dcera pije často ve dne i v noci (na požádáni) a nyní se bojím, aby nebyla vystrasena z toho, ze mlíčko nepoteče? A jak je to s obnovou laktace? Nebo je to trvale po užívání tohoto léku? Lék budu užívat od 3.DC-7.DC. Na podporu otěhotnění se zajímáme i o další cesty, takže docházím na akupunkturu, užíváme podpůrné vitamíny apod., ale zdraví a prospívání naší dcery upřednostňujeme před usilováním o další miminko, takže pokud je něco nevhodné, užívat to nebudu. Moc děkuji za Vaši odpověď.

Milá Marika,

z hľadiska dojčenia môžete absolvovať aj akupunktúru, aj používať vitamínové doplnky a rovnako aj pri užívaní Clostilbegytu je bezpečné pokračovať v dojčení. Jeden z dôvodov je práve fakt, že tvorba mlieka sa významne zníži a toto zníženie tvorby mlieka spôsobujú aj ďalšie lieky, ktoré sa typicky v tejto situácii používajú, najmä hormonálna suplementačná liečba v druhej fáze cyklu progesterónom. Tvorba mlieka sa v prípade, že prestanete s hormonálnou liečbou a nenastane tehotenstvo, znova postupne zvýši, rovnako ako sa zvýšila aj po nedávnom tehotenstve, keďže nepokračovalo ďalej. Ale je pravdepodobné, že s dobrou liečbou sa vám podarí otehotnieť a v takom prípade sa dá počítať s tým, že tvorba mlieka bude nízka, zvlášť v prvých týždňoch tehotenstva, tak ako sa to udeje vždy pri každom tehotenstve.  Mnohé deti vo veku vášho dieťatka už na takéto zníženie tvorby mlieka reagujú bez problémov, ďalej sa dojčia, pretože dojčenie využívajú nielen ako zdroj potravy, do popredia vystupujú aj ďalšie aspekty dojčenia.

Pokračujte teda v dojčení. Bábätko nebude užívať Clostilbegyt spolu s vami a nemusíte preto robiť žiadne opatrenia, časovať dojčenie, či obmedzovať dojčenie podľa užitia lieku. Prečítajte si aj tieto informácie:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=10073

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Clostilbegyt a kojení 19 měsíční batole