Hrce v prsnikoch

zuzana    21.10.2023, 10:43

dobry den som 5 den po cisarskom reze. Dietatko mam na jiske a teda si odsavam. mam velmi tvrde prsia a v nich same hrce. Odsavam cca kazde 3 hodiny, cca 30 ml, prsia ma zacinaju boliet. prosim ako dalej pokracovat?

Milá Zuzana,

odporúčame vám skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali na mieru šité odporúčania. Ak ide len o naliate prsníky a bolesť nemá pôvod v ničom inom, tak naliate prsníky prejdú (aj bez toho, aby ste čokoľvek robili) v priebehu 24 - 48 hodín, ale existujú postupy, ako pomôcť teraz čo najskôr, aby sa udržala tvorba mlieka a aby sa urobili kroky, ktoré pomôžu bábätku k návratu k dojčení.

V tejto situácii ženám najviac pomôže, ak začne z prsníka odoberať mlieko bábätko, pretože hrče v prsníkoch a tlak, začervenanie prsníka a bolesť po pôrode súvisia s tým, že mlieko sa z prsníka neodoberá a vytvára sa tlak na tkanivá prsníka. Prejdite preto s laktačnou poradkyňou, aké máte možnosti ohľadom svojho bábätka, aby sa mohlo začať prisávať a dojčiť sa. Existujú postupy, ako pomôcť bábätku pri prisávaní získavať z prsníka čo najviac mlieka, aby sa zmiernilo bolestivé naliatie prsníkov. Pred prisatím bábätka vám laktačná poradkyňa môže ukázať tzv. kvetinkovú masáž, ktorá pomôže zmäkčiť dvorec prsníka.

Laktačná poradkyňa MAMILY s vami prejde aj ďalšie postupy, ktoré v tejto situácii môžu zmierniť nepríjemné pocity:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/kapusta-na-naliate-prsniky/

Pocit úľavy vám môže priniesť aj chladivý obklad prsníka.

Ak by sa bábätko teraz nemohlo prisávať, vo všeobecnosti je v tejto situácii dôležité začať uvoľňovať naliatie prsníkov odstriekavaním mlieka, ktoré môže byť účinnejšie než odsávanie. Laktačná poradkyňa vám ukáže, ako odstriekavať mlieko ručne. Zvlášť v prípade, že sa bábätko doteraz nedojčilo, je kľúčové, aby sa zvýšila tvorba mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a aby sa vám odstriekavaním alebo odsávaním podarilo začať získavať toľko mlieka, koľko bábätko potrebuje pre svoje potreby plus určité množstvo mlieka navyše. O tom, či sa neskôr bábätko začne prisávať, rozhoduje okrem iného aj tvorba mlieka zo strany matky.

Preštudujte si aj ďalšie postupy, ako pomôcť bábätku, ktoré sa neprisáva:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/neprisava-sa/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hrce v prsnikoch