Prudom grcka

Lucia    23.10.2023, 10:17

Dobry den, chcela by som sa spytat ohladom toho, ked nam babatko grcka prudom. Syncek ma 14tt, je plne dojcene, vcera som jedla pizzu so syrom niva a dnes zacal strasne grckat, rano prudom, ked lezal v postielke, a vecer sa to zopakovalo viacej, zase v polohe lezmo, ale este viacej toho bolo, bol to obrovsky prud zltych a hrudkovych zvratiek. Chcem sa spytat, ci to mohlo byt sposobene tym syrom, alebo je to nieco vaznejsie a treba vyhladat odbornu pomoc? Dakujem pekne za odpoved.

Milá Lucia,

keďže toto cez internet toto nie je možné posúdiť a nemáme dostatok informácií, odporúčame vám, aby ste zatelefonovali svojmu pediatrovi. V takejto situácii môže byť dôžité vylúčiť niektoré diagnózy, napríklad pylorickú stenózu - toto môže byť urgentné. Súčasne je takmer isté, že toto grckanie nesúvisí s faktom, že ste jedli pizzu s nivou.

Kľúčové pre odpoveď na Vašu otázku by boli dve veci:

a) či spomínané vracanie je nová vec (a teda predtým vaše dieťatko toto nikdy nerobilo) alebo či vaše dieťatko vždy grckalo a vrackalo

b) či sa niečo zmenilo, či je vaše dieťatko zdravé, či ho videl pediater, či nemá teplotu alebo nejaké iné príznaky okrem vracania

Okrem toho by bolo dobré posúdiť dojčenie a spôsob uspávania bábätka. Bábätká v tomto veku môžu vracať z rozličných príčin, a tie sa nedajú posúdiť cez internet. Môžu vracať preto, že sú choré alebo že sa znížila tvorba mlieka a zhoršilo sa dojčenie. A niekedy vracajú preto, lebo zjedli veľa jedla a následne vypili veľa materského mlieka. Rozlíšenie toho, o čo presne ide by bolo možné len v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou a po vyšetrení pediatrom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prudom grcka