Odstránenie problémov spôsobených kapsičami

Katka    24.10.2023, 15:51

Dobrý deň, prosím o pomoc s dlhodobým dojčením syna. Syn má 15 mesiacov a od narodenia sa krásne dojčí bez potreby dokrmovania UM. Od pol roka sme začali dávať príkrmy a k nim aj vodu. V tej dobe som netušila že fľasky so slamkou môžu spôsobiť problémy a prišlo mi to praktické riešenie na cesty takže pil hlavne z fľašky so slamkou. Kapsičky našťastie nechcel až do minulého týždňa kedy mu zachutili a ja som sa v nebedomosti potešila a začala mu robiť domáce kapsičky ktoré s chuťou papal. Zrazu som si všimla že sa mi urobili ranky na jednej bradavke a aj bolia. Je to však bolesť ktorá sa dá prežiť. Problém je, že do toho sme ochoreli, takže k laktačnej poradkyni sa najbližší týždeň nedostaneme. Prosím čo môžem do vtedy robiť aby sa dojčenie viac nepokazilo? Syn pije už len z klasického pohára, kapsičky sme zrušili úplne. Pri dojčení mám viac ponúkať zdravý alebo poranený prsník? Ďakujem

Milá Katka,

v tejto situácii sa určite spojte s laktačnou poradkyňou aspoň formou videohovoru. V našom zozname profesionálnych laktačných poradkýň:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

nájdete aj ženy, ktoré poskytujú poradenstvo online, kým sa budete môcť s laktačnou poradkyňou stretnúť osobne. Prejdite s laktačnou poradkyňou teraz, akým spôsobom ošetrovať poranenú bradavku. Vyhnite sa mastiam s obsahom lanolínu, ktoré môžu situáciu ešte viac zhoršiť. Kým sa dohodnete s poradkyňou, akým spôsobom ošetrovať bradavky, môžete si ranky zatiaľ ošetrovať olivovým olejom.

Prejdite s laktačnou poradkyňou, či nie je potrebné urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Pokúste sa pri dojčení pomôcť bábätku lepšie sa prisať. Pre správne prisatie si prisuňte telíčko bábätko viac k svojmu telu, aby sa dieťatko prisávalo so zaklonenou hlavičkou, skúste mu pred prisatím ukázať, že sa má prisať s doširoka otvorenými ústami, aby vás napodobnil. Pozrite si aj toto video:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#U

Pomôcť vám tiež môže, ak nenecháte teraz synčeka robiť pri dojčení rôznu gymnastiku, pri ktorej by naťahoval bradavky, hoci pre dieťa v tomto veku je to prirodzené. Aj pri dojčení v noci sa snažte, aby dieťatko ležalo v polohe, pri ktorej bude mať v prsníku bradu a noštek bude od prsníka.

Ak je to potrebné, môžete dočasne znižovať bolesť používaním liekov od bolesti. Toto nevylieči bradavku, ale pomôže vám to pokračovať. Pretože aj z hľadiska udržania tvorby mlieka je teraz dôležité ponúkať dieťatku oba prsníky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstránenie problémov spôsobených kapsičami