Je to prirodzene samoodstavenie?

Michaela    28.10.2023, 09:56

Dobry den, syn bude mat o tyzden 2 roky. Posledne mesiace sa dojcil uz len pred spanim, vecer- ritual v obyvacke, nasledne ho muz bud odniesol spiaceho do spalne, alebo ho odniesol a tam pockal kym zaspi, maly ho drzi za ruku a cez den-ritual v spalni, inak som ho nevedela doma uspat ,cez vikendy ho muz ukladal cez den spat a dojcenie nepytal. V noci prsnik nepyta asi pol roka sam od seba. Uz dlhsiu dobu som mala pocit, ze si uz len cucka ale nepije, ale myslela som si , ze ved asi urcite pije, len uz to necitim vcera vecer sme si lahli na gauc ako vzdy , len som si skusila stlacit prsnik, ci pojde mliecko, ledva vysla kvapka.... no ked maly zbadal tu kvapku na bradavke, tak ostal prekvapeny a uz nechcel prsnik, krutil hlavickou ze nie, muz sa ho opytal ci si idu lahnut a maly suhlasil, tak siel spat s ockom. Dnes na obed isla som ho uspat klasicky na prsniku ako vzdy, najprv sa tesil smial, z mojej zvedavosti ci sa situacia bude opakovat, som skusila pred nim opat vytlacit kvapku na bradavku, no a maly zas prekvapene pozeral a krutil hlavou, nasledne mi chytil ruku, otocil sa chrbtom, pritulil a zaspal. Vecer som mu opat na gauci ponukla prsnik, ale uz som nevytlacila kvapku, tak opatrne podudlal s velkymi ocami na mne asi 20 sekund, potom pustil prsnik, ocko sa ho opytal ci idu uz spat.... a suhlasil UM ani kravske mlieko nikdy nepil , papa vsetko co je vhodne na jeho vek, vody pije pomenej. Mam to nechat tak, alebo je to len docasne a mam ponukat prsnik nadalej? Dakujem za vasu odpoved

Milá Michaela,

dojčenie je súhra rôznych faktorov, medzi ktoré patrí aj tvorba mlieka. Dojčenie je omnoho viac než len pitie materského mlieka, ale tvorba mlieka súčasne patrí medzi faktory, ktoré ovplyvňujú to, ako dojčenie vyzerá. Ak sa dieťatko nedojčí v noci a ani cez deň a dojčí sa pred spaním, je pochopiteľné, že tvorba mlieka bude nízka. To okrem iného mení aj chuť mlieka, ktoré sa zahusťuje a býva bohaté na minerály, môže chutiť až slano. Súčasne pri postupnom vypúšťaní jednotlivých dojčení to pre dieťatko znamená, že musí nachádzať kompenzačné mechanizmy, ktorými bude riešiť situácie, v ktorých sa iné deti v tomto veku dojčia, odlišným spôsobom. Toto všetko pri starších deťoch postupne spôsobuje odstavenie. Tento istý proces je možné pozorovať aj pri menšom dieťatku, ak sa prestáva postupne dojčiť.

Situácia, ktorú popisujete, je teda otázkou toho, ako si želáte ďalej pokračovať. Ak vám vyhovuje, že dieťatko sa prestáva dojčiť, nemusíte urobiť vôbec nič, len pokračovať ďalej. Mnohé deti sa dojčia večer pred zaspatím a toto môže fungovať ešte nejakú dobu. A každé jedno takéto dojčenie je cenné. Dojčenie nie je všetko alebo nič. Aj jedno dojčenie denne má naďalej cenu. Ak by sa dojčenie už naozaj ukončovalo, nemusíte robiť nič s tvorbou mlieka, sťahovať si prsníky, či dokonca užívať lieky na zastavenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zastavenie-tvorby-mlieka/

Na druhej strane môžete zvážiť aj to, že 2-ročné dieťatko má potenciál dojčiť sa ešte ďalšie mesiace. Typicky sa 2-ročné deti dojčia ďalej a má zmysel urobiť kroky, ktoré by pomohli dieťatku, aby pokračovalo v dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Ak by ste si to želali, je možné urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka a postupne pridávať ďalšie dojčenia počas dňa či aj noci, ak by si to dieťatko želalo. Zvlášť pri spoločnom spaní je možné, že dieťatko prejaví o dojčenie záujem. Cez deň sa môžete pokúsiť tráviť so synčekom čas v osobnom kontakte, môžete ho nosiť v nosiči či šatke v kontakte koža na kožu, môžete spolu tráviť čas v kontakte koža na kožu alebo sa so synčekom hrať tak, aby mal prístup k prsníku. Vzhľadom na jeho reakciu asi nemá zmysel ukazovať mu vytlačené mlieko na bradavke. Môžete mu skúsiť dojčenie ponúkať pri precitaní zo spánku alebo pri zaspávaní, pri hojdaní sa na fitlopte, chôdzi na rukách, v čase, kedy rieši nejakú náročnú situáciu, napríklad sa fyzicky zraní či je zažíva psychický stres. Môžete si nájsť svoju profesionálnu laktačnú poradkyňu MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá by vás na tejto ceste sprevádzala a poskytovala vám ďalšie vysvetlenia, rady a tiež psychickú podporu a povzbudenie. Môže vás tiež pozvať do svojej podpornej skupiny dojčenia, v ktorej by dieťatko videlo iné dojčené deti a tento príklad ho môže tiež inšpirovať. Rovnako môže pomôcť čítať si knižky s dojčiacimi sa zvieratkami či deťmi, ukazovať si obrázky, či dokonca jednej našej klientke pomohlo v situácii, kedy začalo väčšie dieťatko odmietať dojčenie kvôli zahryznutiu do jazýčka, skladanie týchto magnetiek:

https://shop.mamila.sk/podpora-dojcenia/magnetky-dojcenie-nas-bavi-a-zvieratka-tiez



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je to prirodzene samoodstavenie?