Kojenie

Lucia    17.11.2023, 09:44

Dcéra práve dovŕšila jeden rok , stále ju kojim a samozrejme papa pevnú stravu od 6 mesiacov. O mesiac sa musím vrátiť do práce, nechcem ju prestať kojit, budem robiť 12 hodinové služby, manžel bude s ňou keď budem v práci. Na fľašku nie je naučena vôbec. Mám v mrazáku zásoby môjho mlieka. Môžem toto mlieko stále použiť alebo akú náhradu jej má poskytnúť keď budem v práci. Ďakujem za odpoveď vopred. Nechcela by som ju určite prestať kojit. Je ešte možnosť že sa mi bude dať ísť domov počas prestávky a v tomto prípade by som ju mohla napojiť.

Milá Lucie,

vo veku vášho bábätka je možné dojčenie s prácou zladiť relatívne dobre. V tomto veku už dieťatko totiž môže jesť akékoľvek jedlo (skutočné jedlo, ideálne je zamerať sa na kalorické jedlá, ktorých príklady nájdete na konci tohto článku: https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/). Pri ponúkaní tekutín má zmysel sa vyhnúť použitiu fľaše, ktorá mení spôsob, akým sa bábätko prisáva k prsníku. Manžel dieťatku môžu dávať piť z obyčajného otvoreného pohárika (nie z pohárika so sosáčikom - to je len iný typ fľaše), prípadne, ak by nechcelo piť z pohárika, tak, kým sa to bude učiť, je možné, aby mu dával príkrmy, ktoré budú dostatočne tekuté, čím sa pokryje aj potreba tekutín. Zameškané doženiete po návrate z práce a bábätko môže počkať na váš návrat z práce s večerným spánkom.

Deti vo veku vášho bábätka už nepotrebujú fľašky, cumle ani umelé mlieko. Bude stačiť dojčenie v čase, keď s dieťatkom budete, a jedlo, ktoré bude jesť počas vaše neprítomnosti. Ak sa manžel zameria na kalorické jedlá, bude stačiť, ak bábätko spapá aj menej jedla. Ak by to dieťatko tolerovalo, môže dostávať pohárikom aj rozmrazené materské mlieko, ale toto nie je podmienkou. Z hľadiska príjmu materského mlieka môže dieťatku stačiť, ak sa zameriate na dojčenie v čase, kedy budete s dieťatkom môcť tráviť čas. Vtedy nemusíte dieťatku dávať žiadne jedlo, môžete ho len dojčiť. A v čase vašej neprítomnosti je možné vykryť kalorický príjem dieťatka jedlom a tekutinami z pohárika.

V čase, keď doma nebudete, je dôležité, aby si manžel našiel spôsoby, ako ho upokojiť, nosiť, zabaviť, uspať a podobne. Toto môže byť najnáročnejšia časť celej situácie, náročnejšia než poskytnutie jedla. Manžel bude musieť mať veľa energie a vynaliezavosti, aby toto zvládol. V myšlienkach dieťaťa totiž dojčenie nie je to isté, čo fľaša s mliekom, takže vaše odlúčenie bude predstavovať náročnú situáciu najmä z pohľadu presmerovania napĺňania potrieb dieťaťa na inú osobu, iným spôsobom. Situáciu však iste zľahčí to, že manžel s dieťatkom trávi čas už aj teraz, sú na seba zvyknutí.

Vy si v práci môžete začať mlieko odsávať alebo odstriekavať. Odporúčame vám otázku odsávania či odstriekavania mlieka skonzultovať s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali na mieru šité odporúčania a rady tak, aby ste sa vyhli problémom s prsníkmi. Z hľadiska zákona nárok na prestávky na dojčenie po 1. roku života dieťatka nemáte. Takže ak by ste potrebovali pauzy na odstriekanie, mohli by ste sa skúsiť nejako neformálne dohodnúť. Časom si však vaše prsníky zvyknú na to, akým spôsobom budete teraz dojčiť. Dojčenie tak môže pokračovať bez problémov dlhú dobu ďalej, prečítajte si aj v tejto sekcii príbehy o návrate do práce:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok