Zavislost na prsu - kontaktu

Bara    20.11.2023, 18:36

Dobry den, mam 14 mesicniho chlapecka, ktery uz se kojil trikrat za den s tim, ze jsem ho tak vzdycky uspavala. Dopoledne odpoledne a vecer..nekdy i rano kdyz jeste chtel pokracovat ve spanku, v noci uz se malokdy vzbudi.. ted jsme ale chytli strevni virozu, uz je nam vsem lepe, ale maly je hodne spavy a chce byt u prsu nonstop. Jakmile ho dam dolu nebo nedam prso, tak zacne hystericky rev a porad mi na prsa kouka.. za tech par dni uz v nich snad nic ani nemam, jak jsou vypite..????setkavam se s nazory, ze dite prsem uklidnuji jenom matky, co nejsou emocne sami se sebou v pohode a maji potrebu byt dulezite a chteji aby na nich dite bylo zavisle a ze to detatku skodi do budoucna.. jaky na to mate nazor a popripadne jak toto kojeni odbourat? Syn je velmi kontaktni uz od narozeni, do nejakych 8 mesicu spal prez den pouze u prsa a to treba dve tri hodiny…

Milá Bára,

vaše dieťatko sa správa normálne a to, že mu umožníte sa dojčiť v týchto chvíľach, je preň obrovská investícia do budúcnosti. Dojčenie je vzťah. Dojčenie je starostlivosť o dieťa. Dojčenie je omnoho viac než len pitie materského mlieka. Dieťa v tomto veku je závislé na dojčení, pretože to patrí k jeho veku. Rovnako je závislé na kontakte s matkou, na intenzívnej starostlivosti. Tým, že tieto jeho prirodzené potreby napĺňa matka, sa dieťa učí, že jeho potreby napĺňajú ľudia. Učí sa, že to, na čo sa oplatí zamerať, sú vzťahy. Učí sa, že pre jeho život nie sú dôležité veci, ale blízki ľudia a vzťahy.

Črevná viróza je obdobím, v ktorom dieťa normálne potrebuje dojčenie omnoho častejšie. Okrem toho, že materské mlieko obsahuje látky, ktoré priamo zabíjajú niektorých pôvodcov črevných viróz, napríklad rotavírus, protilátky proti konkrétnej chorobe, obsahuje látky, ktoré pomáhajú obnovovať sliznicu čreva, vystieľajú črevo, obsahuje viac ako 700 kmeňov rôznych baktérií a je tak prirodzenou probiotickou stravou a tiež protizápalové látky a ďalšie látky, ktoré robia z materského mlieka ideálnu potravinu práve v čase črevných problémov. Súčasne materské mlieko obsahuje veľa vody a je lepšie než akýkoľvek rehydratačný roztok. Nehovoriac o účinku dojčenia – dojčenie pomáha dieťatku regulovať telesnú teplotu, upravovať činnosť srdiečka, dýchanie, znižovať prežívanie stresu či bolesti. Niet lepšieho lieku ako dojčenia práve v čase, kedy je dieťa choré. Preto sa mnohé deti v takejto situácii chcú dojčiť často a dlho a toto je normálne. Vo všeobecnosti deti v tomto veku sa aj bez toho, aby boli choré, chcú dojčiť často a dlho. Prečítajte si príbeh typického dojčenia 2-ročného dieťaťa:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/dojcenie-dvojrocneho/

Deti v tomto veku sa môžu dojčiť častejšie, ako len na zaspatie. V tomto veku ešte dojčenie nie je ustanovené a je kľúčové pomáhať dieťatku, aby sa dojčilo dostatočne často a nezačali sa niektoré dojčenia vytrácať. Využite práve tento čas, ktorý vznikol po prekonaní črevnej virózy, kedy sa dieťatko vrátilo k častejšiemu dojčeniu na to, aby ste pokračovali v dojčení podľa potrieb dieťatka. Dojčenie má pokračovať ešte mnoho ďalších mesiacov:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

Je pochopiteľné, že v spoločnosti, ktorá prestala okolo seba vidieť dojčenie väčších bábätiek a detí, je toto vnímané rozporuplne a vytvárajú sa rôzne nezmyselné teórie, ako napríklad tie, že tieto deti sa dojčia tak dlho preto, že to ženy požadujú, že dojčia kvôli sebe a dieťa by to už nepotrebovalo. Lenže dieťa, ktoré je pripravené na odstavenie, už nedonútite, aby sa dojčilo. Túto vedomosť je však možné získať len v prípade, že človek má skúsenosti s tým, ako sa správajú staršie dojčené deti. Dojčenie sa má podporovať tak dlho, ako trvá a dojčenie typicky trvá roky, nie týždne alebo pár mesiacov. A po celú dobu dojčenia má dojčenie význam. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/dlhodobe-dojcenie-sa-u-nas-nepovazuje-za-normalne/

a veľmi vás v tom, čo robíte, môže podporiť náš e-book:

https://shop.mamila.sk/katalog/vztahova-vychova-ebook

ku ktorému sme pripravili aj celý kurz o vzťahovej výchove (nielen) dojčených detí:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/ako-vychovavat-dojcene-deti/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zavislost na prsu - kontaktu