Dieťa pije menej a často

Mgr. Angelika    22.11.2023, 11:31

Dobrý deň, Mám 3 mesačného synčeka, ktorého výlučne kojim (umelé mlieko ešte ako neochutnal). Synčeka je zdravý, preberá ukážkovo (dokonca aj viac ako treba, ma 6,5kg) je veselé, malo plačlivé dieťa. Počas noci mi pije z prsníku skvelé (každé 3 hodinky, papa 15 minút, nasýtený a spokojný ide spinkať.). Cez deň je to však iná básnička. V kočiari vydrží napojený tiež 3 hodinky ako v noci, ale mimo kočíku pije kratko a pýta si prsník veľmi často. Niekedy je to už troska veľa, pretože si neviem vybehnúť ani k lekárke bez toho aby som medzitým kojila 3x v čakárni. Opíšem priebeh denného kojenia: 1. Dieťa si vypýta jesť. Otrava ústočká, hľadá nimi, cumle si pästičky, rýchlo dýcha, troška mrnká. 2. Dám mu prsníka ktorý vďačne zoberie, niekedy až hltavo sa po ňom vrhne. Prisaje sa dobre, tak ako v noci. Prisatie mám skontrolované pediatričkou a vraj je to v absolútnom poriadku. 3. Nedokáže však na bradavke piť dlho (v noci to vie, cez deň nie). Poriadne potiahne pár krát, potom sa od prsníka úplne odtrhne. Nadychne sa a potom zasa sa prisaje na chvíľku a potom sa zasa odtrhne. Takéto prerušované satie je počas celého kojenia. Prisaje a odsaje sa mi aj 15x počas kojenia. Nehnevá sa však, neplače, iba takto prerušované pije, prisava sa a odsava sa. 4. Cca po 5 minútach už prsník nepýta, spokojne leží a často krát sa aj usmieva. 5. Lenže po 20-30 minútach už pýta znova jesť a celý tento cyklus sa opakuje. Kojim na požiadanie, avšak aby som počas dňa kojila za hodinu a 2-3x, to je veľmi náročné časovo. Pokiaľ mi však dieťa zdravotne prosperuje a je spokojné, mám takto pokračovať alebo existuje spôsob, aby dieťa aj počas dňa pilo tak dobre ako v noci ? (Pije vkuse, neprerusovane 15 minút a potom je nasýtené aj na 2-3hodinky). Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

Dobrý deň,

3-mesačné bábätká sa typicky dojčia počas dňa veľmi často kratšiu dobu. V noci je typicky dojčenie iné, než cez deň. Toto samo o sebe môže byť normálne a v prípade, že bábätko získava dostatok mlieka a je spokojné pri dojčení, nie je potrebné riešiť nič, len hľadať spôsoby, ako uľahčiť starostlivosť o bábätko tak, aby ste to zvládali aj vy. Jedna z možností ako získať čo najviac odpočinku počas nočnej starostlivosti o dieťa, je spoločné spanie spojené s dojčením.

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

a počas dňa vám významne môže pomôcť použitie nosiča alebo šatky, napríklad takto – pozrite si úväz šatky na dojčenie:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

Existujú aj iné spôsoby nosenia, pri ktorých budete mať možnosť mať voľné ruky, či dojčiť tak, aby si to nikto nevšimol a uľahčí vám to tak starostlivosť o bábätko doma, ale aj mimo domu. Ďalšie tipy pre zjednodušenie starostlivosti, ale tiež psychickú podporu a povzbudenie, môžete získať aj na podpornej skupine dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

V situácii, ktorú popisujete, je však kľúčové vyhodnotiť to, ako aktuálne vyzerá pitie bábätka na prsníku a v akej súvislosti sa bábätko odťahuje, tak ako to popisujete. Pri vyhodnocovaní prospievania bábätka nestačí totiž vyhodnotiť len jeho priberanie. Priberanie totiž vždy poukazuje na to, čo sa dialo v minulosti. Medzičasom sa situácia mohla zmeniť. (Mimochodom v súvislosti s tým, čo píšete – priberanie dojčených bábätiek je vždy v poriadku, zdravé dojčené dieťa nemôže priberať „príliš veľa“.) A práve bábätká, ktoré vynikajúco priberali, často neskôr začnú reagovať na zníženie toku mlieka tým, že sa prisávajú, odsávajú, časom začnú byť aj nespokojné, plakať, odťahovať sa, prehýbať sa do luku. Je dôležité odlíšiť, či správanie bábätka, ktoré opisujete, nie je počiatočným prejavom reakcie na zníženie toku mlieka. Toto je možné vyhodnotiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vás naučí vyhodnotiť pitie bábätka a posúdiť jeho správanie v súvislosti s vyhodnotením pitia a reakcie na tok mlieka. Ak by sa ukázalo, že bábätko reaguje na tok mlieka, potom má zmysel urobiť kroky, ktoré mu pomôžu situáciu zlepšiť:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Prisatie často vyhodnocujú ľudia, ktorí súčasne ženám s dojčením nedokážu pomôcť. Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Pri takomto prisatí má bábätko voľný noštek a súčasne má hlboko do prsníka zaborenú bradu a nie je mu vidieť kútik ani pery. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a tiež to, ako bábätko dokáže regulovať tok mlieka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko reaguje na tok mlieka, má zmysel urobiť kroky pre zvýšenie toku mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieťa pije menej a často