Ukoncenie nocneho dojcenia kvoli dolamanym zubkom

Petra    23.11.2023, 12:04

Dobry den, prosim Vas o radu, da sa vobec ukoncit nocne dojcenie (az) 22 m dietatka, ktore na obedny spanok zaspi bud nosic+dojcenie, niekedy v dojcenie v posteli a na noc iba dojcenie v posteli. Nechcem to ukoncit celkovo, lebo k tomu kde sme dnes viedla dlha a bolava cesta a nie som este pripravena prist o tento kontakt smojim babatkom.. ale zacali sa mu doslovne rozpadavat zubky, pediatricky sa zhodli v tom ze je to nasledkom nocneho dojcenia (nepapa sladkosti a zubky umyvam 2x denne), takze nemam na vyber... je to taky zacarovany kruh - vela sa dojci v noci, papa malo realneho jedla cez den..

Milá Petra,

v našej spoločnosti sa dojčenie nesprávne považuje za vinné zo všetkého, čo sa deje v živote dieťaťa či matky. V skutočnosti však za rozpadávanie zúbkov nie je zodpovedné dojčenie a dojčenie túto situáciu nijako nezhoršuje, práve naopak. Rovnako ako dojčenie nie je dôvodom, pre ktorý dieťa papá málo jedla počas dňa, práve naopak. Riešením všetkých problémov v živote matky a dieťaťa je v našej spoločnosti napriek tomu vždy odstavenie a to bohužiaľ aj z radov odbornej verejnosti, kde by každá pediatrička mala podporovať dojčenie tak dlho, ako trvá. Navyše, ľudia, ktorí bez akýchkoľvek dôkazov zbytočne odporúčajú ukončenie dojčenia, si neuvedomujú, aké náročné až nezvládnuteľné je prestať dojčiť dieťa, ktoré dojčenie v tomto veku ešte zásadným spôsobom potrebuje. Dojčenie je vzťah, spôsob starostlivosti. Je to niečo, čo dieťa v tomto veku zásadným spôsobom potrebuje. Toto nie je jednoduché zmeniť zo dňa na deň. Neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Deti sa v tomto veku totiž nedojčia  primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie „na noc“ nie je jednoduché.

Ale hlavne: v tejto situácii to skutočne nedáva zmysel. Hypopláziou zubnej skloviny, ktorá je zodpovedná za takéto rozsiahle problémy so zúbkami, trpí asi 30 % detí. Každá matka si predstavuje, že jej dieťatko bude mať zúbky ako perličky a trápia ju vyčítavé pohľady ľudí, ktorí sa dívajú na dieťa vždy, keď sa usmeje a dávajú jej pocítiť, že sa poriadne nestarala. Ale to tak nie je. Ona neurobila nič zlé. Bohužiaľ okrem neopodstatnených výčitiek sa matky v tejto situácii stretávajú s nevedeckými informáciami, na ktoré sme vysvetlenia zakladajúce sa na medicíne založenej na dôkazoch, poskytli už v tejto odpovedi z našej poradne, ktorú vám odporúčame si preštudovať:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=4864

Táto odpoveď je vypracovaná zubným lekárom na základe medicíny založenej na dôkazoch a môžete požiadať ľudí, ktorí chcú argumentovať, že dojčenie môže za kazy, ktoré má vaše bábätko, aby vám ukázali štúdie dokazujúce ich názor. Bradavka pri dojčení skutočne smeruje hlboko do horného podnebia dieťaťa a mlieko zuby neomýva, nehovoriac o tom, že mnohé deti veľkú časť dojčenia v noci nepijú žiadne mlieko, len monotónne sajú bez pitia. Každopádne materské mlieko ako také navyše nie je kariogénne (spôsobujúce vznik kazov). Dojčenie nie je príčinou hypoplázie zubnej skloviny, a ak niečo dojčenie či materské mlieko robí, tak je to zabíjanie baktérií zubného kazu, remineralizácia a odstraňovanie bolesti Ak dieťatko predčasne a zbytočne kvôli zúbkom odstaví, tak to bude len horšie nehovoriac o tom, čo to bude pre jeho noci znamenať. Nočné odstavenie ani žiadne iné odstavenie nepomôže v tom, aby sa kazenie zúbkov zastavilo. Možno pomôže vedieť nasledovné:

a) ak sa takto kazí sklovina, tak je to s najväčšou pravdepodobnosťou pre to, že bola oslabená (napríklad ochorenie matky v tehotenstve, iné externé faktory)

b) sklovina v detstve je veľmi jemná a keď je oslabená, tak veľmi rýchlo "zlezie" a neskôr sa po kúskoch odštiepi celý zúbok

c) v tomto prípade neplatí, že kedy sa zuby poriadne čistili, tak by sa to nestalo. 

Ohľadom papania jedla cez deň si preštudujte aj tieto informácie:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=10947



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukoncenie nocneho dojcenia kvoli dolamanym zubkom