Drobne hrcky v prsniku

Hana    27.11.2023, 09:50

Dobry den, V sucasnosti kojim 4 mesacneho syna. Niekedy sa mi stane, ze pri kojeni, resp. po kojeni si v jednom mieste asi 2cm od bradavky nahmatam dve nebolestive krcky vo velkosti hrasku, ktore su pohyblive a dokonca ich vidno pod kozou. Ked ich pomasirujem a trochu postlacam tak zmiznu. Jedna sa o zadrzane mlieko v tychto dvoch zliazkach? Je nieco take normalne? Mam sa znepokojovat? Cca pred dvomi mesiacmi som absolvovala sono vysetrenie prsnikov kde bolo vsetko v poriadku, avsak tieto hrcky som si vsimla az nejaky cas po vysetreni. Predpokladam ze ak by sa nednalo o nieco zavazne nebola by som schopna hrcky rozmasirovat. Dakujem vopred za odpoved.

Milá Hana,

problémy s prsníkmi a bradavkami nie je možné diagnostikovať prostredníctvom internetu. Ak sa hrčky dajú rozmasírovať, je možné, že ide o malé rozšírenia mliekovodov, galaktokélu. Vznik takýchto hrčiek súvisí najčastejšie s výskytom zablokovaných mliekovodov v minulosti v období dojčenia a to súvisí s tým, akým spôsobom sa bábätko prisáva a ako odoberá mlieko z prsníka pri dojčení. Preto jeden z krokov, ktorý vám odporúčame, je stretnúť sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne urobili preventívne kroky proti vzniku takýchto hrčiek v budúcnosti.

Súčasne každá hrčka, ktorá sa v prsníku vyskytuje viacero dní, si vyžaduje vyšetrenie, preto vám odporúčame pre istotu skontrolovať tieto hrčky aj u svojho gynekológa, aj keď je možné ich rozmasírovať a je teda pravdepodobné, že nejde o nič vážne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Drobne hrcky v prsniku