Ukoncenie laktacie po potrate

Lenka    28.11.2023, 09:19

Dobry den. V sobotu som bohuzial porodila nase mŕtve babatko a teraz riesim co s laktaciou. Tesne po zakroku mi boli podane neviem ake tabletky na ukoncenie laktacie a na dalsi den mi poradili podprsenku a zviazali mi prsniky obvazmi. Velmi bolestivo som takto mala dva dni zviazane prsniky. Potom som sa dostala.k vasmu navodu ako ukončiť laktaciu a teraz sa bojim, ze sa mi.prsniky zapalia z dovodu hromadenia mlieka. Moja otázka ale je, mam nasilu skúšať odsavat mlieko, aj ked mi nevyteka? Dnes dostanem zapozicanu odsavacku mlieka, tak ci to mam skúšať. Dakujem vopred.

Milá Lenka,

dovoľte vyjadriť vám našu úprimnú sústrasť.

Vo všeobecnosti neexistuje jednoduchý spôsob ako rýchlo zastaviť tvorbu mlieka. Ako ste sa pravdepodobne dočítali v tomto návode:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/zastavenie-tvorby-mlieka/

neodporúčame vám užívať ďalšie lieky na zastavenie laktácie, sťahovať si prsia ani piť málo tekutín. Ani jedno z toho nespôsobí, že by tvorba mlieka prestala rýchlejšie či bezbolestnejšie než, keď tomu ponecháte voľný priebeh. Pravdepodobne najlepšie riešenie je nechať, nech tvorba mlieka klesne postupne sama od seba, prípadne, ak si trochu mlieka trochu mlieka odstriekate, ak prsníky budú veľmi plné. Nemusíte sa báť trochu mlieka si do úľavy odstriekať. Súčasne nemusíte začať mlieko odsávať. Tvorba mlieka sa aj tak neskôr zastaví sama. Nemusíte sa obávať mlieka v prsníkoch, samotný fakt, že máte mlieko v prsníkoch, nespôsobuje zápal prsníkov.

Ak máte príliš naliate prsia, tak môžete okrem odstriekania použiť kapustné listy, ktoré si môžete dávať neustále, kedykoľvek chcete, kapustné listy môžu byť chladené z chladničky.

Takéto prílišné naliate môže trvať určitú dobu (bez liekov aj s liekmi), samotná tvorba mlieka môže pretrvávať dlhú dobu podobne ako pri iných ženách, ktoré prestanú dojčiť, a toto si nevyžaduje žiadne riešenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ukoncenie laktacie po potrate