Hnis na bradavke

Veronika    01.12.2023, 11:12

Dobry vecer,mam 4 mesacnu dcerku,ktoru plne dojcim na poziadanie.Dnes ma pri sani z prsnika neskutocne bolela bradavka a teraz som si nasla na nej malu akoby hnisavu ranku (biela).Co s tym? Treba to vytlacit? Mozem pokracovat v dojceni? Druhy prsnik je v poriadku… Dakujem

Milá Veronika,

z hľadiska bábätka nepredstavuje hnis v materskom mlieku dôvod na obavy či akékoľvek kroky, ktorými by sa obmedzovalo dojčenie. V tejto situácii vám odporúčame stretnúť sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili, ako situácia vyzerá, či ide o hnis pochádzajúci z rany na bradavke, alebo ide o zahustené mlieko, ktoré vychádza zo zablokovaného mliekovodu, čo je pravdepodobnejší scenár aj vzhľadom na bolesť, ktorú popisujete. Takáto situácia sa spája so vznikom hrčky, ktorá možno môže byť aj tesne pod bradavkou. Obe tieto príčiny však majú rovnaké riešenie – zmenu prisatia bábätka tak, aby bradavka smerovala hlboko do horného podnebia v ústočkách bábätka a bola tak chránená pred poškodením:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzuje tkanivo bradavky. Správne prisatie tiež ovplyvňuje to, ako rovnomerne sa pri dojčení vyprázdňujú jednotlivé mliekovody, čo predstavuje prevenciu proti zablokovanému mliekovodu. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka, laktačná poradkyňa vám vysvetlí, ako zvýšiť tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Ak by sa ukázalo, že situácia, ktorú prežívate, súvisí so zablokovaním mliekovodu, potom vám môžu pomôcť ešte tieto opatrenia:

a) môže vám pomôcť, ak by ste hrčku v prsníku masírovali opačnou stranou elektrickej kefky

b) skúste mliekovod zahriať a masírovať ešte predtým, než sa situácia rozvinie do úplne zablokovaného mliekovodu. Nechlaďte prsníky, nepoužívajte tvarohové alebo vínové, či iné obklady, ktoré sa v tejto situácii často nesprávne odporúčajú.

e) skúste zistiť, či ešte nie sú nejaké konkrétne veci, ktoré u vás zablokovanie mliekovodu sprevádzajú/spôsobujú. V prípade, že pociťujete aj bolesť bradaviek, spoločne s laktačnou poradkyňou okrem úprav pre zlepšenie dojčenia vyhodnotíte aj možnosti liečby bradaviek.

f) jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Skúste poprosiť rodinu, aby vám pomohli s varením, prebaľovaním či inými prácami, aby ste pár dní mohli len ležať s dieťaťom v posteli, dojčiť ho a spať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hnis na bradavke