MTHFR + kyselina listová

Anna    03.12.2023, 09:05

Dobrý den, jsem nositelkou genu MTHFR, jak C677T, tak A1298C - obojí v homozygotní formě. Stejně tak jmá mutaci A1298C homozygot i manžel, tudíž dcera (8 týdnů) podělila obě varianty (C677T heterozygot, A1298C homozygot). Je plně kojená, je j 8 týdnů. Užívám folát ve formě L-Methylfolate, 1200 mg denně a B12 400mg denně. Mé otázky: • kolik kyseliny listové a B12 se předá miminku mateřským mlékem? Je to dostatečné množství na to, aby to pokrylo nároky miminka, které nevstřebává všechnu kyselinu listovou na 100%, právě díky této mutaci? Nebo je doporučeno miminku dodávat vitaminy ještě zvlášť? Bojím se, aby měla z mléka dostatek.. • Je možné při kojeni užívat nattokinázu? Beru ji již 2-3 týdny a dnes jsem se dočetla, že při kojení by se neměla, i když nechápu proč. • Všeobecně ještě poslední otázka.. pokud jím zdravě a užívám vitamin C, D, B12 a folát (jak již zmíněno) + zelený ječmen, je to pro miminko dostatečné, nebo se doporučují i další vitaminy/něco dalšího? Moc Vám děkuji a omlouvám se za atypický dotaz, ale nikdo mi zatím nebyl schopen odpovědět. Anna

Milá Anna,

nattokináza je enzým, ktorý nepredstavuje žiadny problém z hľadiska užívania pri dojčení. Nedostáva sa do materského mlieka vôbec. Obsah B12 a kyseliny listovej je v materskom mlieku závislý od výživového statusu matky z hľadiska obsahu oboch z nich v krvi matky. Za bežných okolností pri dostatočnom príjme týchto vitamínov zo strany matky, materské mlieko obsahuje dostatočné hladiny týchto vitamínov. Pre bábätko je dôležité, aby malo dostatok vitamínu B12 aj kyseliny listovej. Vzhľadom na vaše okolnosti sa poraďte s pediatrom, či by bolo žiaduce, aby ste vitamín B12 a kyselinu listovú dcérke suplementovali tak, že by ste jej ich podávali v niektorom prípravku, ktorý by vám predpísal.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > MTHFR + kyselina listová