Častá řídká stolice, zvracení, krev ve stolici, AMBK

Petra    05.12.2023, 16:30

Dobrý den, mám čerstvě 5 měsíční dceru. Plně kojím. Už od narození hodně a často pije, taky pak zvrací. Nyní se snažím, aby byl interval mezi kojeními alespoň 2 hodiny. Někdy vydrží i 3 h a v noci kojím 1-2 krát. Kojím hlavně na požádání. Dobře prospívá a přibírá (ve 4 měsících 7,6 kg, při narození 3,6 kg). Zhruba měsíc zpět se jí občas ve stolici vyskytly nitky čerstvé krve, byl tam i hlen. Testy na viry a bakterie byly negativní a doktorka to vyhodnotila jako alergii na kravskou bílkovinu. Týden nejím mléčné pokrmy, efekt zatím žádný (vím, že to trvá), spíše mi přijde, že se krev objevuje častěji. Má "pokaděnou" skoro každou plínu, stolice je řídká žlutá, nemá vzhled míchaných vajec. Pozoruji tam i jakési malinké nazelenalé kousky. Celkově mi dcera přijde spokojená, občas brečí, ale to je spíš přetažená... Co si myslíte o alergii na kravskou bílkovinu? Jde mi o to, že pokud bych to neřešila, může to mít vliv do budoucna, třeba rozvojem intolerance na laktózu? Jsou tak časté řídké stolice a zvracení špatné? Bojím, že mi pak paní doktorka řekne, že jde o nějakou "multi" alergii a já nebudu moct pomalu nic jíst. Přijde mi, že se ty alergie v dnešní době až moc řeší. Samozřejmě nechci dceři ubližovat a tak nevím, jak se k tomu všemu postavit. Jinak dávám dceři dlouhodobě probiotika (Dr max), na týden jsem je i vysadila, ale neviděla jsem velký rozdíl. A taky jsem ze začátku trpěla na záněty prs, nyní se mi menší zánět po 2 měsících klidu vrátil, ale rozkojila jsem to a už je to dobré. Moc děkuji za radu.

Milá Petro,

ak má bábätko stolicu so zelenými kúskami a s nitkami krvi a hlienom, ktorá sa neobjavovala v prvých mesiacoch života, hoci ste vtedy rovnako ako teraz konzumovali aj výrobky z kravského mlieka a ak teraz nenastala žiadna zmena, hoci ste vysadili zo svojej stravy všetko mlieko a výrobky z kravského mlieka, potom je vysoko pravdepodobné, že to, že má bábätko stopy krvi a hlienu v stolici, nesúvisí s alergiou na bielkovinu kravského mlieka. Môžete sa vrátiť k svojej bežnej strave, ktorá vám vyhovuje.

S myšlienkou na diagnózu alergia na bielkovinu kravského mlieka sa stretávame často, ale to, že by bábätko malo alergiu na bielkovinu kravského mlieka je pomerne málo pravdepodobné. Reálne sa táto diagnóza podľa jednej z posledných výborne urobených štúdií týka približne 0,5 % detí v populácii, ako ste sa presvedčili aj sama, toto nebol prípad vášho bábätka. Tieto úvahy zvyknú viesť k nevhodným intervenciám, ktoré ohrozujú dojčenie.

Matky často prejdú rozličnými vylučovacími diétami, z ktorých každá zaberie na pár dní, a potom sa krv v stolici objaví znovu. Napríklad matky vylúčia všetko mlieko a mliečne výrobky, niekoľko dní dieťa nemá krv v stolici, ale potom sa zase objaví, a následne a uvažuje o alergii na nejakú inú potravinu, ktorú matka práve zjedla. Tým, že sa krv v stolici pri mnohých týchto bábätkách neobjavuje každodenne, tak tento proces býva pomerne nespoľahlivý, zdĺhavý a vedie k nedôvere k dojčeniu ako aj tomu, že matky niekedy už nejedia takmer nič.

V zúfalstve sa potom táto situácia rieši návrhom na podávanie špeciálneho umelého mlieka, hoci jeho podávanie nemá oporu vo vedeckých poznatkoch ani štúdiách. Ako vysvetlenie sa poskytuje to, že údajne by toto špeciálne umelé mlieko malo pomôcť zahojiť črevá bábätka. V materskom mlieku však pri nejedení kravského mlieka a výrobkov z neho nie je bielkovina kravského mlieka, takže ak by naozaj išlo o alergiu na bielkovinu kravského mlieka, tak by výdatné dojčenie bolo úplne v poriadku a pomáhalo by črevám a tráviacemu traktu bábätka oveľa viac.

Najčastejšou príčinou výskytu krvi a hlienu v stolici bábätka je situácia, v ktorej by bábätko potrebovalo získavať viac materského mlieka z prsníka a z vášho popisu situácie je možné predpokladať, že zvýšenie príjmu mlieka pomôže aj vášmu bábätku. Ide teda o to, že bábätko by potrebovalo prijímať väčšie (a teda dostatočné množstvá materského mlieka). Vtedy by sa zlepšil aj obraz stolice, a zmizla by aj krv zo stolice. A práve preto sa tak často nesprávne uvažuje o alergii na bielkovinu kravského mlieka, pretože firmy, ktoré profitujú z nedojčenia predostierajú túto diagnózu ako príčinu pre väčšinu detí, ako riešenie ponúkajú „špeciálne“ umelé mlieko. A ak príčinou výskytu krvi bol nedostatočný príjem potravy, zvýšenie príjmu potravy (hoci umelého mlieka), situáciu zlepší. Ženám a ich bábätkám preto v tejto situácii ponúkame riešenia, ktoré povedú k zvýšeniu príjmu potravy a tou potravou by bolo materské mlieko z prsníka. 

Prvým krokom pri malých množstvách krvi v stolici by teda vždy malo byť vyhodnotenie výdatnosti dojčenia, práve preto, že najčastejšou príčinou je, že bábätko by potrebovalo získavať väčšie množstvo materského mlieka a zároveň vyhodnotenie výdatnosti dojčenia je jednoduché a neinvazívne, takže má zmysel vylúčiť ako prvú možnosť, že by bábätko získavalo nedostatočné množstvá mlieka. To, že bábätko by potrebovalo získavať väčšie množstvá mlieka, môže platiť aj v prípade, že bábätko priberá a je po dojčení spokojné

Preto ako prvý krok vám v tejto situácii odporúčame skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Ak by ste spoločne vyhodnotili, že bábätko by potrebovalo získavať viac mlieka, spoločne s laktačnou poradkyňou sa dohodnete na postupe, ako dojčenie zlepšiť. Súčasťou týchto úprav by malo byť spoločne s laktačnou poradkyňou:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Pri správnom prisatí sa tiež deje to, že bábätko vyprázdňuje rovnomerne všetky časti prsníka a to je kľúčové v prevencii proti vzniku zápalu prsníka či zablokovaných mliekovodov. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Trávte s bábätkom veľa času vo fyzickom kontakte. Počas noci spite pri bábätku, aby sa mohlo zobudiť, keď bude pripravené na dojčenie. Kontakt s matkou reguluje spánkové cykly. Počas dňa môžete nechať bábätko zaspať na prsníku a tráviť s ním čas pri dojčení, pričom si môžete čítať, či pozrieť nejaký film. Ak by ste mali povinnosti, môžete využiť možnosť nosenia bábätka v šatke alebo nosiči a tak sa venovať napríklad domácim prácam či vybaviť si niečo vonku a pritom mať voľné ruky. Pozrite sa napríklad aj na túto možnosť viazania bábätka do šatky pri dojčení:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

Fyzický kontakt vytvorí pre bábätko priestor, aby sa mohlo začať dojčiť tak často, ako potrebuje. Nenechávajte bábätko čakať na dojčenie, môže sa dojčiť, aj keď sa dojčilo pred pár minútami, nie je potrebné, aby prešiel určitý interval medzi dojčeniami. Vo svojej otázke to nespomínate, ale ak by sa nespokojnosť bábätka a jeho plač spájala aj s dojčením, má zmysel ponúkať dcérke dojčenie v situáciách, kedy je polobdelá, zaspáva či zobúdza sa. Pri dojčení pomáha spojiť dojčenie s pohybom, pohupovaním sa s dcérkou na rukách alebo sa pri dojčení hojdať na fitlopte, či spojiť dojčenie s nosením v šatke alebo nosiči.

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Často sa cumlík používa práve v situácii, kedy sa ženy snažia oddialiť intervaly medzi dojčeniami. Ak by však bolo potrebné zvýšiť príjem mlieka, má zmysel urobiť práve naopak kroky, ktoré pomôžu bábätku dojčiť sa čo najčastejšie a zároveň zlepšiť jeho prisatie. Cumlík učí bábätko prisávať sa na prsník plytko a používať odlišné svaly pri dojčení.

Zároveň je potrebné odstrániť ďalšie možné dôvody, pre ktoré sa príjem materského mlieka zo strany bábätka mohol znížiť. Častou príčinou je začatie užívania antihistaminík alebo hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

3) Ak by sa ukázalo, že v tejto situácii naozaj má zmysel zvýšiť príjem materského mlieka z prsníka, je dôležité súčasne aj zvyšovať tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

4) Ak by sa ukázalo pri osobnom vyhodnotení dojčenia, že je dôležité ešte viac zvýšiť kalorický príjem bábätka, potom má zmysel nepoužiť umelé mlieko, ale vzhľadom na vek bábätka siahnuť po kalorických potravinách, ktorých zoznam je uvedený na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak by toto bolo potrebné vo vašej situácii využiť, laktačná poradkyňa MAMILY s vami prejde všetky konkrétne detaily tejto situácie.

V súvislosti s tým, že sa pýtate na intoleranciu na laktózu, vám prinášame ešte vysvetlenie k tejto otázke. V tejto situácii sa často zamieňajú dve diagnózy laktózová intolerancia a alergia na bielkovinu kravského mlieka (ABKM). Laktózová intolerancia je stav, kedy človek nedokáže tráviť mlieko, pretože mu chýba enzým laktáza. Tento stav je v podstate normálny a veľká časť ľudí na svete má laktózovú intoleranciu, pretože počas vývoja ľudského druhu ľudia nemali možnosť piť mlieko iných živočíchov. Toto nevzniká preto, že sa „zanedbá alergia na bielkovinu kravského mlieka“. Všetci ľudia majú schopnosť tráviť mlieko v detskom veku, pretože deti boli vždy dojčené. Pri malom bábätku je teda laktózová intolerancia mimoriadne raritná, tak veľmi, že nemá zmysel ani o nej uvažovať. A vzhľadom na to, že laktóza sa nachádza v materskom mlieku vždy (a je kľúčová pre rozvoj mozgu), je možné povedať, že vaše bábätko celkom iste nemá laktózovú intoleranciu. Ak by sa aj situácia zlepšila po tom, čo by ste vysadili zo svojej stravy kravské mlieko, nesúvisí to nijako s laktózou, pretože tá sa v materskom mlieku nachádzala aj počas vašej diéty. Situácia by sa zlepšila preto, že ak má bábätko skutočne ABKM, reaguje na bielkovinu kravského mlieka – vo svojich jedlách, ktoré dostáva a môže reagovať aj na BKM, ak sa nachádza v materskom mlieku z matkinej stravy. Ale toto ani nie je vaša situácia. Ak by však skutočne bábätko malo ABKM, nedáva žiaden zmysel kvôli tomuto prestať dojčiť. Existuje omnoho jednoduchší spôsob, ako bábätku pomôcť: ak matka prestane konzumovať kravské mlieko (a v niektorých prípadoch aj zdroje, v ktorých je kravské mlieko skryté, napríklad pečivo, toto si musíte vyskúšať a v prípade, že bábätko nebude reagovať, niektoré potraviny s malým obsahom kravského mlieka možno budete môcť konzumovať, navyše pri potvrdenej BKM u dieťaťa sa odporúča po čase znova vyskúšať kravské mlieko zaradiť do stravy dieťatka, pretože táto alergia typicky časom vymizne). Prečo by mala matka v takejto situácii prestať dojčiť, vystaviť svoje dieťatko a aj seba rizikám nedojčenia, keď je možné vylúčiť bielkovinu kravského mlieka zo stravy matky? A matka samotná bielkovinu kravského mlieka vytvárať nebude, toto dokáže len tur domáci, nie človek.

Rovnako v tejto situácii môže byť pre vás užitočné vedieť, že materské mlieko obsahuje omnoho viac probiotík než ktorýkoľvek prípravok z lekárne. Materské mlieko je prirodzená probiotická strava. Obsahuje v každej kvapke množstvo baktérií, viac ako 700 rôznych kmeňov. Dojčené deti nepotrebujú dostávať probiotiká mimo tejto dávky, ktorú dostávajú v každej kvapke mlieka. Aj preto ste nepozorovali žiaden rozdiel, ak ste dcérke prestali probiotiká podávať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Častá řídká stolice, zvracení, krev ve stolici, AMBK