Dokrmování drobného syna

Adéla    06.12.2023, 18:06

Dobrý den, synovi jsou teď úplně čerstvě 4 měsíce a je plně kojený. Přijde mi celkově jako spokojené miminko a kdybych měla dát pouze na svou intuici, řekla bych, že mu nic nechybí. Avšak paní doktorka by chtěla, abychom zavedli příkrmy, protože syn váží málo. To by se mohlo zdát logické, ale jsou tady i další faktory, proč si tím nejsem jistá a raději bych ještě pokračovala v klasickém kojení. Syn nyní váží 5150g a měří 61 cm, není to žádný baculka, ale není ani vychrtlý. Když se narodil, jako donošené miminko, vážil 2,5 kg a byl v percentilu 3, nyní už je asi v 10. Já sama měřím 150 cm a jsem celkově drobná, jako miminko jsem byla ještě drobnější, než je teď syn. Můj manžel je jen o 10 cm vyšší spíš s atletickou postavou. Přijde mi, že není možné očekávat, že by syn měl splňovat průměr a dávalo by smysl se ho snažit dohnat příkrmy. Chci se zeptat tedy na váš pohled a radu, zda je nutné příkrmy zavést, nebo zda byste doporučili ještě jiné možnosti. Mám obavu o zavádění příkrmů, když o ně ještě nejeví zájem. Děkuji moc, Adéla

Milá Adélo,

v prípade, že by bábätko skutočne potrebovalo zvýšiť príjem potravy, potom sa často preskakujú kroky, ktorými by sa pomohlo bábätku začať získavať viac mlieka z prsníka. Ak sa žene navrhuje ako riešenie dokrmovanie umelým mliekom alebo zaviesť príkrmy, vynechali sa kroky, ktorými by sa mohlo zlepšiť dojčenie. Ak by to bolo potrebné. Pretože zo samotnej vašej otázky nie je možné posúdiť, či vaše bábätko skutočne potrebuje začať získavať viac mlieka. Malo by zmysel vyhodnotiť všetky dostupné údaje o hmotnosti bábätka, ktoré máte v priebehu jeho života a je možné, že bábätko priberá, ale pomalším tempom, pretože ide skrátka o maličké bábätko. A niekto normálny je veľký, niekto iný, tiež normálny, je zase menší.

Pre posúdenie priberania bábätka je teda kľúčové vyhodnotiť ďalšie faktory, okrem iného aj všetky ostatné existujúce údaje o hmotnosti bábätka a príslušný vek, kedy boli odvážené a hmotnosť bábätka vyhodnocovať v kontexte ďalších faktorov, ktoré vám odporúčame vyhodnotiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Medzi tieto faktory patrí:

a) pauzy v brade pri pozorovaní dojčenia - inými slovami, ako vyzerá pitie bábätka a ako výdatne pije. Toto môžete porovnať s našimi videami:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

b) okrem toho je mimoriadne dôležité, ako sa bábätko pri dojčení správa - ak je vo všeobecnosti spokojné, neodťahuje sa, pije, bez problémov sa prisáva, má záujem o dojčenie, dojčí sa podľa svojich potrieb, dojčí sa dostatočne často s pauzami v brade a nemá pri dojčení žiadne iné problémy, potom toto môže byť faktor, ktorý poukazuje na to, že dojčenie je v poriadku.

c) prečítajte si tento dokument a skontrolujte, či žiadne z vymenovaných dôvodov pre zníženie tvorby mlieka nenastali vo vašom prípade:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Ak by bábätko skutočne nepriberalo dostatočne, toto má príčinu. A tou nie je nedostatočná kvalita vášho materského mlieka. Najčastejšou príčinou nedostatočného hmotnostného prírastku výlučne dojčených detí je nedostatočný príjem materského mlieka. Preto prvou voľbou riešenia takejto situácie by mali byť kroky, ktoré pomôžu zvýšiť príjem materského mlieka zo strany bábätka. Aj preto je kľúčové skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou, pretože v prípade, že by toto bolo indikované, dokáže vám s týmto pomôcť. Ak bude bábätko získavať dostatok materského mlieka, bude dostatočne priberať. Iba v prípade, že sa vyčerpali všetky ostatné možnosti pre zvýšenie príjmu materského mlieka a momentálne toto nie je možné optimálne zlepšiť, pripadá do úvahy predčasné podávanie kalorického jedla. Ale udržanie výlučného dojčenia má obrovský zmysel a ak by to bolo potrebné, existujú kroky, ako zvýšiť príjem mlieka tak, aby bábätko dostatočne priberalo.

Ak by skutočne bolo potrebné začať bábätku podávať jedlo, potom má zmysel zamerať sa na kalorické potraviny, o ktorých hovoríme na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a má zmysel prejsť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, akým spôsobom tieto jednotlivé potraviny kombinovať tak, aby bábätko získavalo dostatok kalórií a priberalo viac, okrem ďalších krokov, ktoré by viedli k zlepšeniu dojčenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dokrmování drobného syna