Koliky???

Anna    06.12.2023, 19:01

Dobrý den, malý celý den v pohodě, jen na večer a přes noc začíná tlačit ,flakat ,je to 2 noc takhle. Začaly dávat vitamin D ,doktorka dala na předpis vigantol,ale jsem to odmítla a dávám terezie ,doufám že to není od toho ,ale tak stolice v pořádku, prdiky mají ale v klidu , nereaguje na to ,ne breči ,jen večer kolem 19.00 začíná flakat a řvát ,(kojim porad)co mu může trápit?

Milá Anno,

najčastejšou príčinou plaču, ktorý sa v našej spoločnosti označuje ako kolika, sú dôvody, ktoré súvisia so spánkom, udržaním bábätka v spánku a jeho zaspávaním v čase, kedy je na spánok pripravené. Niekedy plač bábätka je možné zlepšiť aj úpravami v dojčení, preto situáciu, ktorú popisujete, vám odporúčame zhodnotiť spoločne s pozorovaním dojčenia a správaním bábätka pri dojčení. Odporúčame vám preto skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili pitie bábätka pri dojčení a jeho správanie pri dojčení. Ak by sa ukázalo, že v tejto situácii bábätku môžu pomôcť kroky pre zlepšenie dojčenia, je možné, že časť nespokojnosti a plaču bábätka môže súvisieť aj s faktormi, ktoré sa zmenia po zvýšení príjmu mlieka zo strany bábätka. Na stretnutí s laktačnou poradkyňou však vyhodnotíte tieto aspekty dojčenia v kontexte správania bábätka a vysvetlíte si súvislosti medzi spánkom a dojčením. Je totiž pravdepodobné, že to, čo popisujete, súvisí s manažmentom spánku. Tieto faktory sú totiž najčastejšou príčinou správania bábätka, ktoré sa javí ako bolesť bruška a ľudia ho často označujú ako koliku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Pozrite si aj toto video, ako upokojiť bábätko:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#E

Bábätká v prvých dňoch až týždňoch po pôrode potrebujú intenzívnu pomoc so zaspávaním a udržaním sa v spánku a to pomerne rýchlo po tom, čo sa naposledy prebudili. Bdelý čas bábätiek by sa v prvých týždňoch života prakticky mal spájať s dojčením a približne po pol hodine od posledného zobudenia by znova mali začať zaspávať. Navyše, bábätko, ktoré sa po zaspatí položí do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pozrite sa napríklad na toto video:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

v ktorom nájdete podrobný návod na to, ako sa môže bábätko dojčiť a zaspávať či spinkať a pritom má matka voľné ruky. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým ženám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.

Okrem toho spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnoťte dojčenie a to, ako bábätko pije pri dojčení. Ak by to bolo potrebné, ukáže si spoločne kroky, ako pomôcť zvýšiť príjem mlieka pre bábätko:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok