Zlatý stafylokok

Zuzana    16.12.2023, 13:12

Dobrý deň prajem. Synček ma 4 mesiace, je kojeny od začiatku, dokrmovany len ráno a večer keď sú prázdne prsia a ešte je hladný. Posledne 2 mesiace sa trapim s prsnikmi. Bol mi zo steru zistený zlatý stafylokok, mala som fucidin, linola, lotriderm, imakort, cicaderma. Posledne 2 mi zabrali. Mala som cervene, neskutočne suché dvorce, až ako opuchnuté, stipali svrbeli. Po 2 týždňoch kľudu zase mam to iste. Kojenie ani tak neboli, ale bradavky a celé dvorce suché cervene supinate, nie je vidieť ani pôvodnú farbu prsníkov.Maly nema v pusinke nič. Môžem si dat znova tie masticky co zabrali naposledy? Nepomohlo by mi nasadenie antibiotik aby sa to uz neopakovalo? Kojit chcem určite. Ďakujem pekne

Milá Zuzana,

z hľadiska vplyvu na bábätko môžete používať maste, ktoré spomínate, aj naďalej. Odporúčame vám však prestať používať Cicadermu či iné maste, ktorých základ tvorí vazelína alebo lanolín. Z dlhodobého hľadiska môžu spôsobovať práve také poškodenie dvorcov prsníka, aké popisujete.

Malo by však zmysel vyhodnotiť, čo presne sa vo vašej situácii deje. Ak sa takéto poškodenie tkaniva dvorca prsníka vyskytuje až teraz, v období dojčenia, je zrejmé, že súvisí aj s tým, čo sa deje pri dojčení. Nie je to len otázka mikroflóry prsníka, mimochodom pri vyšetrení steru prsníka je nález zlatého stafylokoka pomerne očakávateľný. Kľúčové je, prečo sa poškodzuje tkanivo dvorcov pri dojčení – hlavným dôvodom je poškodzovanie tkaniva pri prisatí a preto je potrebné zlepšiť prisatie bábätka. A z tohto pohľadu nemá zmysel len preliečiť postihnuté tkanivo, pretože po vysadení prostriedkov sa situácia znova zhorší. Preto vám odporúčame osobne sa stretnúť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili faktory, ktoré môžu takéto poškodzovanie spôsobovať. Pre to, aby sa nepoškodzovali bradavky a dvorce prsníkov pri dojčení, je kľúčové, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa nepoškodzuje tkanivo bradaviek či dvorcov prsníkov. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Používanie fľaše bábätko učí používať pri dojčení odlišné svaly a prisávať sa nesprávnym spôsobom. Toto spôsobuje a zhoršuje poškodenie bradaviek či dvorcov. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

alebo vzhľadom na vek bábätka sa môžete s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY porozprávať o možnosť zvýšiť kalorický príjem bábätka kalorickými potravinami. Toto je v prípade 4-mesačného bábätka bezpečnejšie riešenie než používanie umelej núdzovej náhradnej výživy:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Prejdite preto s laktačnou poradkyňou zoznam kalorických potravín uvedených na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a prejdite spoločne, ako postupovať.

3) Okrem toho však je možné zvýšiť príjem materského mlieka priamo z prsníka, úpravou polohy, prisatia, stláčaním prsníka a okrem toho prostriedkami, ktoré zvyšujú tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Porozprávajte sa tiež s profesionálnou laktačnou poradkyňou o tom, aký spôsob liečby teraz nastaviť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zlatý stafylokok