Ovulacia pocas dojcenia

Leluš    12.12.2023, 15:13

Dobry vecer, mam 21 mesacne dietatko, ktore stale kojim (pred obednym aj nocnym spankom a tiez niekolkokrat v noci - aj 5-6x). S manzelom sa pokusame o druhe babatko, zatial neuspesne. Menstruaciu mam od septembra, viac menej pravidelnu, porovnatelnu s tou pred prvym tehotenstvom, kedy som problem otehotniet nemala. Prednedavnom som bola na preventivnej prehliadke u mojho gynekologa, ktory skonstatoval, ze vsetko je uplne v poriadku a nevidi ziaden problem, ktory by mi branil otehotniet. Ked som neskor zmienila, ze stale kojim, uzavrel to s tym, ze pokial stale kojim, tak nemam ovulaciu a otehotniet sa mi ani nepodari. Dost ma to zarazilo, kedze uprostred cyklu mam bolesti v podbrusku, zmeneny vytok a pri kojeni bolestive bradavky. Menstruacia (intenzita, konzistencia) je uplne rovnaka ako pred prvym tehotenstvom. Chcem sa teda opytat, v pripade, ze mam len pseudomenstruaciu, mala by som taketo "priznaky" uprostred cyklu? Nebola by menstruacia slabsia a kratsia? Na upravu cyklu pomaha Alchemylka, je mozne ju uzivat (caj) aj pocas kojenia? Pripadne, viete mi poradit nejake ine bylinky, ktore "podporuju plodnost" a su neskodne pocas dojcenia. Prestat kojit sa momentalne nechystam a nakolko uz mam vyssi vek, 35+, na druhe babatko tiez nechcem dlhsie cakat. Velmi pekne dakujem za odpoved.

Milá Leluš,

dojčenie pre mnohé ženy na určitú dobu potláča ovuláciu a návrat menštruačného cyklu. Toto obdobie sa nazýva laktačná amenorea a typicky trvá približne rok (hoci existujú ženy, ktoré dostanú menštruáciu popri dojčení hneď v šestonedelí a potom aj ženy, ktoré dostanú menštruáciu omnoho neskôr než v roku). Laktačná amenorea je obdobie, ktoré je pre zdravie ženy priaznivé. Typicky sa končí po roku, pretože po 11 mesiaci už hladina hormónu prolaktínu, ktorý potláča ovuláciu, je približne rovnaká u žien, ktoré dojčia, ako u žien, ktoré sú 11 mesiacov po pôrode a nedojčili. Inými slovami, po približne roku už dojčenie ako také neblokuje menštruačný cyklus a preto väčšina žien niekde medzi 14 – 17 mesiacom po pôrode dostáva naspäť menštruáciu.

A to znamená, že vo vašom prípade dojčenie už nijako na plodnosť nevplýva, pretože sa vám vrátil menštruačný cyklus. Ak máte späť menštruačný cyklus, vrátil sa aj ovulačný jav, to znamená, že sa vám vytvára folikul, ktorý by za ideálnych okolností mal následne prasknúť (ovulácia) a folikul sa zmení na žlté teliesko. To má následne približne 14 dní životnosť a ak žena neotehotnie, žlté teliesko zaniká a to spúšťa menštruáciu. Ak si chcete byť istá, že u vás prebieha ovulačný jav, je viacero spôsobov, ako si toto overiť. V druhej fáze cyklu je možné pri ultrazvukovom vyšetrení vidieť žlté teliesko a súčasne výstelka maternice by mala byť v sekrečnej fáze. Pri vyšetrení hladiny hormónu progesterónu by sa malo v tejto fáze cyklu ukázať, že progesterón je zvýšený ako po ovulačnom jave. V domácich podmienkach by pre vás mohlo byť potvrdením ovulačného javu sledovanie hlienu z krčka maternice, ktorý by ste mali pozorovať približne 18 – 10 dní pred krvácaním. Ak by ste si merali teplotu, v druhej fáze cyklu by mala byť vyššia než v prvej. Pre menštruačné krvácanie je typické, že sa mení jeho intenzita, väčšinou začína ako silnejšie a potom slabne. Medzimenštruačné krvácanie, teda pseudomenštruácia naproti tomu typicky býva krvácanie slabej intenzity, ktorá je stále približne rovnaká. Tieto pozorovania a znaky by dokázali potvrdiť, či máte skutočne menštruáciu alebo len medzimenštruačné krvácanie, hoci šanca, že ide o medzimenštruačné krvácanie je nízka a je pravdepodobné, že od septembra máte späť menštruačné cykly. To, že ste doteraz neotehotneli, nemusí byť problém, nie všetkým dvojiciam sa podarí otehotnieť hneď v prvom cykle, nehovoriac o tom, že ak nesledujete svoje znaky plodnosti, niekedy môže byť vysvetlením aj to, že ste sa nemuseli trafiť do plodných dní. Ak ste pred prvým tehotenstvom nemali problémy s otehotnením, dá sa očakávať, že aj teraz už čoskoro otehotniete. Ak by ste mali obavy, či sa nedeje niečo, čo má zmysel riešiť, ak by ste sa sledovali v domácich podmienkach, môžete to spojiť aj so sledovaním ukazovateľov, ktoré by dokázali poukázať aj na rôzne oblasti vašej plodnosti, na toto sa špecializuje napríklad občianske združenie PloDar: www.plodar.sk, ktoré ponúka aj spoluprácu s lekármi a lekárkami špecializujúcimi sa na zlepšenie plodnosti a pomoc párom so zníženou plodnosťou.

Ak by ste chceli, môžete použiť aj rôzne prostriedky pre úpravu plodnosti, z hľadiska dojčenia môžete použiť aj alchemilku a ďalšie iné, z ktorých mnohé sme už zodpovedali v našej poradni dojčenia:

https://www.mamila.sk/sk/hladat/

Ak by to bolo potrebné, počas dojčenia môžete absolvovať aj hormonálnu suplementačnú liečbu a to aj v prípade, že by ste dojčili častejšie (pričom deti v tomto veku sa typicky chcú dojčiť omnoho častejšie, aj počas dňa). Môžete nám prípadne napísať na dojcenie@mamila.sk viac detailov k vašej situácii, ak by ste podstúpili vyšetrenia a môžeme vám poradiť, ako postupovať ďalej z hľadiska dojčenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ovulacia pocas dojcenia