Grcanie po kojení

Viktória    25.12.2023, 17:48

Dobrý deň, mám 3 mesačného chlapčeka ktorého kojím a dokrmujem UM Sunarom. Tento mesiac som začala pridávať aj Sunar pretože sme boli všetci chorý a malý mi nechcel papať odťahovať sa mi z pŕs a mala som asi aj tým pádom malo mlieka tak som začala pridávať Sunar nech nieje hladný.Poslednych 4-5 dní mi začal grcat ale nie po Sunari ale po mojom mlieku než mu dám Sunar. Neviete mi prosím poradiť čo robiť?

Milá Viktória,

materské mlieko nie je také isté ako umelé mlieko. Grckanie materského mlieka nepredstavuje dôvod na znepokojenie. Je to samozrejme nepríjemné z hľadiska upratovania, ale grckanie materského mlieka nepredstavuje problém zo zdravotného hľadiska. Vygrcnuté materské mlieko má dokonca schopnosť, vďaka imunitným látkam v ňom obsiahnutým, vystielať sliznice horných dýchacích ciest, a tým potenciálne prispievať k lepšej imunite bábätka. Niekedy sa rodičia bábätka obávajú, pretože mlieko, ktoré bábätko vygrcká je zrazené. Vygrcnuté materské mlieko môže byť "zrazené", pretože je vynikajúcou vlastnosťou materského mlieka, že obsahuje enzýmy, ktoré veľmi rýchlo pomáhajú jeho tráveniu - preto vyzerá "zrazené". Materské mlieko je iné ako umelé mlieko, vyzerá inak a správa sa inak. Pozitívne inak. Netreba ho porovnávať s umelým mliekom.

V situácii, ktorú popisujete, existujú kroky, ktoré by vám mohli pomôcť zvýšiť príjem materského mlieka z prsníka a postupne sa tak môcť vrátiť k výlučnému dojčeniu. Ak sa bábätko odťahuje od prsníka, často sa tak deje v reakcii na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. S dobrou pomocou je toto možné začať zlepšovať a zmeniť.

Odporúčame vám vyhodnotiť situáciu, ktorú pozorujete, osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak by sa potvrdilo, že bábätko takto reaguje na tok mlieka, kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál.

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať. Je pochopiteľné, že situácia, v ktorej bábätko dojčenie odmieta a je pri ňom nespokojné, je náročná aj fyzicky, aj psychicky. Laktačná poradkyňa vám odporučí kroky, ktoré začnú postupne situáciu zlepšovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli. Laktačná poradkyňa vám ukáže, ako môžete nahradiť dokrmovanie umelým mliekom fľašou pomocou tzv. laktačnej pomôcky, ktorou budete môcť dokrmovať priamo na prsníku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Grcanie po kojení