Namožené bradavky

Veronika    31.12.2023, 22:37

Dobrý den, syn má skoro 2,5roku a je stále hodně kojený. Posledních min 14 dní mu rostou “pětky” a je přisátý někdy, màm pocit, skoro celý den, s druhou bradavkou si hraje. Bradavky mám tvrdé a myslí , že jakoby namožené z tahu (syn má skoro 17kg)- jsou bolestivé jak při přisátí, tak na pohmat a telé. Čím je mohu zklidnit? Děkuji

Milá Veroniko,

dojčenie by nemalo bolieť a zdravé bradavky vydržia pomerne veľa. Preto, ak máte takéto pocity, má zmysel preskúmať, či do tejto situácie nezasahujú aj iné faktory, ktorých odstránením by sa mohlo podariť zmieriť nepríjemné pocity pri dojčení a bolesť odstrániť. Odporúčame vám preto obrátiť sa na profesionálnu laktačnú poradkyňu MAMILY osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa s vami preberie celú situáciu, spoločne vyhodnotíte výdatnosť dojčenia, pretože niekedy bradavky sú citlivé až bolestivé aj vtedy, ak sa zníži tvorba mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Poradkyňa navrhne účinné spôsoby, ako liečiť bradavky. Stretnite sa s laktačnou poradkyňou čo najskôr, aby ste mohli začať s účinnou liečbou. Do toho času môžete bradavky premasťovať olivovým olejom a ak používate nejaké maste, odporúčame vám prestať ich používať, pretože väčšina mastí, ktoré sa typicky v tejto situácii nesprávne odporúčajú, obsahujú lanolín alebo vazelínu a oboje tieto látky majú potenciál situáciu s bradavkami zhoršiť. Pokúste sa bradavky vystavovať vzduchu, používanie chráničov či vložiek do podprsenky zadržiava vlhkosť a teplo, čo podporuje zhoršovanie stavu bradaviek.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Namožené bradavky