Obnova laktacie

Zuzana    15.01.2024, 11:11

Dobrý deň, prosím vás je to už rok čo nedojčím (nešlo to) prvá dcérka je predčasniatko 5 mesiacov v nemocnici si vybralo svoju daň a mladší syn veľmi bojoval s prisatím takže som si mliečko odsávala 3 mesiace ale akosi sa neviem vyrovnať že to nešlo ani pri jednom je vôbec možné po roku laktáciu obnoviť?

Milá Zuzana,

poznáme aj deti, ktoré sa začali prisávať neskôr, dokonca aj adoptované bábätká, ktoré sa nikdy nedojčili a začali sa dojčiť neskôr. Je možné sa o to pokúsiť. Okrem toho sa oplatí investovať do krokov pre zvýšenie tvorby mlieka, vďaka ktorým budete môcť dieťatku podávať materské mlieko, ktorého každá kvapka predstavuje tekuté zlato.

Nie je síce zaručené, že sa dieťatko prisaje, ale poznáme prípady, keď sa to podarilo. Toto dieťatko sa napr. začalo dojčiť v 2. rokoch po tom, čo už sa celé mesiace nedojčilo:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=411042938968541&set=a.411041608968674.92040.123305271075644&type=3&theater

To, ako sa to dieťatko vráti k dojčeniu, je veľmi individuálne, v tomto veku nie je nejaká jednoznačná spoľahlivá metóda, ako docieliť prisatie, ale skúste využiť tieto veci:

- prítomnosť iného dojčeného dieťatka ako príklad, navštívte napríklad podpornú skupinu dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

- trpezlivosť a humor

- čas, keď sa dieťatko zobúdza, zaspáva, spí veľmi ľahkým spánkom

- čas, keď má dobrú náladu a ochotu skúšať

- rozprávanie rozprávok, ukazovanie dojčiacich sa zvieratiek, detí, bábätiek

- dojčenie ponúkajte, ale nevnucujte

- využite neobvyklé situácie ako napríklad spoločné kúpanie

- prestaňte používať fľašku, ak sa to dá, toto môže tiež pomôcť prisatiu, tekutiny dieťatku podávajte z otvoreného pohárika

- nevzdávajte to po prvých pár razoch, chce to veľa času

- využite poznanie svojho dieťatka na to, čo by mu mohlo najviac pomôcť na to, aby sa prisalo

- prečítajte si spolu knižky, v ktorých budú obrázky dojčených detí, napríklad aj našu knihu Praktický návod na dojčenie: https://www.mamila.sk/shop/knihy/1-prakticky-navod-na-dojcenie-v-slovencine.html, alebo detské knižky so zvieratkami, ktoré sa dojčia, dokonca sme zažili, že staršie dieťatko sa začalo znova dojčiť po tom, čo sa hralo s týmito magnetkami dojčiacich sa zvieratiek: https://shop.mamila.sk/podpora-dojcenia/magnetky-dojcenie-nas-bavi-a-zvieratka-tiez.

Okrem toho môže pomôcť aj zvýšenie tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Určite je možné, ak by ste mali na to chuť, aby ste si mlieko odstriekavali a dieťatku ho dávali v poháriku, ak by chcelo. Aj toto samo o sebe by preň malo veľkú cenu. Okrem toho má zmysel stráviť čas uvedeným krokmi na to, aby sa dieťatko prisalo.

Ponúkame vám tiež možnosť osobného rozhovoru s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste s ňou mohli prejsť vaše osobné predstavy o tom, ako by teraz dojčenie mohlo vyzerať a porozprávali by ste sa o tom, aké možnosti máte, aby ste dostali na mieru šité odporúčania.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Obnova laktacie