Varování elektronické cigarety a kojení

Vlasta    21.01.2024, 15:23

Dobrý den, dcera 8m,z 90% kojena, kouřím e-cigaretu co se narodila, od 4m má malé vahove příbytky, ale je opravdu hodně akční,od 6m leze, stojí, neposedi. Napadlo mě,může souviset to kouření s tím,že nepribira tolik? Má 6,4kg,je drobná. Děkuji za odpověď.

Milá Vlasto,

ak bábätko nepriberá dostatočne, dôvodom nie je, že je fyzicky aktívne a takisto príčinou nie je to, že fajčíte e-cigaretu. Pre žiadneho človeka nie je zdravé fajčenie. A teda aj pre ženu, ktorá dojčí. Ale to nie je otázka dojčenia ako takého. Ak žena, ktorá dojčí, fajčí a nedokáže s fajčením prestať, je pre ňu a aj pre jej bábätko bezpečnejšie, ak bude pokračovať v dojčení. Ak totiž ženy fajčia a navyše nebudú dojčiť, tak je známe zo štúdií, že pre deti fajčiarok je kŕmenie umelou výživou rizikovým faktorom, dokonca ešte väčším ako pre matku nefajčiarku. Ak dieťa fajčiarky nebude dojčené, znamená to, že má zvýšené riziko ochorení dýchacích ciest, zápalov priedušiek a množstva ďalších ochorení. Ak bude dieťa fajčiarky dojčené, tak dojčenie mu poskytuje ochranu pred takýmito ochoreniami. A keďže pomáhame všetkým ženám dojčiť – nielen dokonalým ženám, ktoré dokážu napĺňať ideál nefajčiacej, abstinujúcej matky – vieme, že tieto ženy riešia iné dilemy ako len štandardný moralizujúci výrok: „Keď dojčíte, tak nefajčite, nepite.“ Pre niektoré ženy táto otázka znie úplne inak. Môžeme zatvárať oči a hovoriť si: „Mňa nezaujíma, že vy nedokážete prestať fajčiť. Je to jednouché, skrátka nefajčiť, abstinovať a potom až je v poriadku dojčiť.“ Ak budeme realistickí, uvedomíme si, že tento postoj neodráža realitu života žien, ktoré v stresujúcej situácii po pôrode a popri starostlivosti o bábätko nedokážu prestať fajčiť. Takže ich otázka znie: „Fajčím. Mám alebo nemám dojčiť?“ Ak nebude dojčiť (a zostane fajčiarkou), tak to bude znamenať, že dieťa bude vystavené negatívam fajčenia, ale pritom stratí ochranu dojčením. Dojčenie má obrovský význam pre zdravie dieťaťa. Ak matke fajčiarke povieme, že nemá dojčiť, tak ešte zhoršujeme situáciu jej dieťaťa.

Ak máte teda obavy o priberanie a prospievanie dieťatka, odporúčame vám skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou môžete vyhodnotiť všetky hmotnostné prírastky bábätka, ktoré máte poznačené od narodenia bábätka a hlavne: spoločne s poradkyňou vyhodnotíte pitie bábätka pri dojčení a ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú to, koľko mlieka získava bábätko pri dojčení. Niektoré bábätká totiž priberajú menej a toto môže byť pre ne normálne. Je kľúčové odlíšiť tieto bábätká od tých, ktoré skutočne môžu priberať viac, ale nedeje sa to, pretože nezískavajú dostatok materského mlieka. Ak by bolo potrebné zvýšiť príjem mlieka, pre praktickú realizáciu krokov, ktoré bábätku pomôžu, vám môže pomôcť byť v kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.
Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:
Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.
Takisto by bábätku mohlo pomôcť v prípade, že je potrebné zvýšiť jeho kalorický príjem, aby ste sa pri podávaní jedla zamerali na kalorické potraviny.

Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli a s laktačnou poradkyňou vyhodnoťte aj faktory, ktoré sú typickými príčinami po 6 mesiaci:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Varování elektronické cigarety a kojení