Kašel a abkm?

Jája    26.01.2024, 21:09

Dobrý den, mám skoro 5 měsíčního kloučka, plně kojený. Od prosince má kašel, něco přinesl starší bráška a od té doby se ho nemůžeme zbavit. V průběhu toho času už byl lepší, měl i laryngitidu, ale stále kašle. Bez teplot a dalších komplikací. Jediné co, občas trochu hlenu ve stolici, která je řídká. To bych ale přisuzovala tomu polykání hlenů ( nějak odejít asi musí? ) Ve čtvrtek Dr nadhodila otázku abkm, že mám zkusit vyřadit mléčné, ale malému k tomu rostou zuby a to by prý mohlo “narušit” výsledek testu. Poradíte mi prosím co s tím? Je možné vyřadit i s růstem? Nebo počkat? Moc děkuji za odpověď

Milá Jájo,

to, že by bábätko malo alergiu na bielkovinu kravského mlieka je pomerne málo pravdepodobné: reálne sa táto diagnóza podľa novej a veľmi dobre urobenej štúdie, týka iba približne 0,5 % detí v populácii. V stolici bábätka sa môžu vyskytovať hlieny a toto samo o sebe nemusí nič znamenať. Niekedy sa hlieny vyskytujú ako vedľajší príznak toho, že bábätko potrebuje zvýšiť príjem materského mlieka. Preto, ak máte obavy, omnoho rýchlejším a jednoduchším riešením je stretnúť sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne vyhodnotiť, ako vyzerá pitie bábätka na prsníku, jeho správanie pri dojčení a či bábätko počas dojčenia získava dostatok mlieka. Spoločne s laktačnou poradkyňou má zmysel prejsť aj tieto možné príčiny, ktoré by mohli príjem mlieka zo strany bábätka znižovať:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Ak by sa ukázalo, že bábätko potrebuje zvýšiť príjem mlieka, spoločne s laktačnou poradkyňou súčasne prejdete kroky, ako to urobiť a ak výskyt hlienov súvisel s touto možnosťou, zvýšením príjmu mlieka by sa mali zo stolice vytratiť.

Ak sa ukáže, že bábätko získava pri dojčení dostatok mlieka, potom pokračujte ďalej v dojčení a nemusíte nič riešiť. Z hľadiska bábätka môžete vyskúšať aj eliminačnú diétu, ale vzhľadom na skutočný výskyt ABKM v populácii je nepravdepodobné, že vaša diéta niečo zmení. Niektoré ženy navyše vnímajú takúto diétu ako veľmi obmedzujúcu a ohrozuje to ich ochotu pokračovať v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kašel a abkm?