Dojcenie a alergia na potraviny

Martina    06.05.2013, 16:33

Mila Mamila,prosim Vas o radu ohladne stravovania mojho 15 mesacneho synceka,ktory je od narodenia plne dojceny na poziadanie.Po zavedeni prikrmov, je nadalej hlavnou zlozkou jeho potravy materske mlieko,kedze papa velmi malo inej stravy,no napriek tomu pocas virozy mal alergicku reakciu na nejaku potravinu.Nevieme presne naco takto zareagoval,no na odporucanie lekarov dodrziavame obaja prisnu dietu.Mozete mi prosim poradit ako sa mam stravovat,tak aby som syncekovi cez mliecko zabezpecila vsetky potrebne latky a zaroven mu neuskodila? Poradite mi prosim ako a s akym odstupom mu mam ponukat jedlo,lebo sa obavam,ze iba mliecko mu nestaci napriek tomu ze nema velky apetit.Velmi pekne dakujem za odpoved a zelam vsetko dobre.

Milá Martina,

alergická reakcia, ktorú popisujete, môže súvisieť so samotnou chorobou, ako príznak danej choroby. Ak by malo opodstatnenie obmedzovanie v stravovaní, pravdepodobne by malo zmysel držať eliminačnú diétu – vynechať jednu potravinu na určitý čas a sledovať reakciu. Je však vysoko pravdepodobné, že obmedzovanie v stravovaní vás oboch, je zbytočné. Napriek tomuto obmedzeniu vaše mlieko je naďalej výživovo hodnotné a pomáha synčekovi jednoduchšej rekonvalescencii po chorobe, preto pokračujte v dojčení bez obmedzení.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a alergia na potraviny