bolestivosť prsníka

Martina    07.09.2011, 09:31

Chcela by som sa infomrovať... mám 1 mesačnú dcérku, ktorú plne dojčím, ale včera ma začal bolieť prsník od podpazušia smerom dole a okolie bradavky. Dojčenie po rozťahaní nieje bolestivé. je to zapálený prsník, alebo??? môžem ďalej plne dojčiť??? Môžem si dať paralén alebo ibuprofén??? za odpovede vopred veľmi pekne ďakujem

Milá Martina,

cez internet bez toho, aby bolo možné vidieť prsník a pozorovať dojčenie, je veľmi ťažké hádať, čo je príčinou bolesti, ktorú popisujete. V každom prípade môžete ďalej dojčiť, dojčenie je obzvlášť dôležité pre boľavý prsník - je dôležité, aby mlieko z neho odchádzalo a aby ho bábätko pilo. Na zmiernenie bolesti si môžete dať paralen alebo ibuprofen v štandardnom dávkovaní pre dospelého človeka.

Prečítajte si tento článok o bolestivých bradavkách a prsníkoch a skúste podľa neho postupovať.

V zásade to, čo potrebujete urobiť, je:

1) Snažte sa o čo najlepšiu polohu a prisatie (pozrite si naše videá).

2) Snažte sa čo najviac vyprádzňovať bolestivý prsník.

3) Na rýchlejšie odznenie problému môžete využiť teplé obklady.

4) Snažte sa čo najviac oddychovať a spať, prípadne požiadajte rodinu a priateľov o pomoc, aby ste si mohli odpočinúť - toto je veľmi dôležité.

5) Ak budete mať vysoké teploty, stav sa bude zhoršovať, prsník bude bolieť viac, bude v ňom hrča, navštívte gynekológa. Ak by sa ukázalo, že príčinou bolesti je zápal prsníka (hoci toto nie je jediná možná príčina), pomôžu vám antibiotiká, ktoré vám predpíše. Pri braní antibiotík môžete ďalej dojčiť. Pokračovanie dojčenia je dôležitá súčasť liečby zápalu prsníka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > bolestivosť prsníka