Odmietanie prsnika pri vedomi

Zaneta    02.05.2013, 18:00

Prosím Vas pomozte mi. Mam 3 mesacneho syna, ktory mi uz viac ako mesiac odmieta prsnik ked ho chcem nakojit a je hore. Place, vobec sa nechyti odtlaca sa ododmna a kope nohami. Este iba ho davam ku prsniku a uz place. Evidentne je hladny lebo si silno cmula rucku alebo dudlik. V polospanku pije, ale uz sa stava, ze niekedy sa rozplace preberie a uz mi nebude jest. Skusala som si uz mlieko aj odstriekat a dat na flasu, ale ziadna slava. Bola u mna aj laktacna poradkyna, ale nepomohlo. Dakujem velmi pekne

Milá Zaneta,

Správanie bábätka, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať.

Jednou z ďalších častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Kŕmenie fľašou situáciu ešte viac komplikuje. Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Z vašej otázky nie je zrejmé, ktoré z krokov z tohto materiálu ste spoločne s poradkyňou začali robiť. Ak sa napriek tomu, že ste tento krok začali robiť, bábätko naďalej správa, ako popisujete, je opodstatnené začať ho pri dojčení dokrmovať týmto spôsobom:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/
Laktačnú pomôcku by ste vo vašom prípade mali používať hneď od začiatku dojčenia, prisávať bábätko už s cievkou na prsníku, aby bábätko hneď po prisatí vnímalo tok mlieka na prsníku ako dostatočný a neodmietalo pokračovať v dojčení. Toto by vám mohla ukázať poradkyňa pri dojčení osobne. 0bráťte sa na svoju poradkyňu, prípadne si vyberte inú z nášho zoznamu:
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie, medzičasom zvýšte tvorbu mlieka alebo začnite dokrmovať umelým mliekom laktačnou pomôckou na prsníku. Od ukončeného 4. mesiaca v tejto situácii budete môcť začať nahrádzať mlieko podávané laktačnou pomôckou zavádzaním príkrmov – toho, čo dieťatku chutí.

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie prsnika pri vedomi