Ako odučiť dudlanie prsníka

Mataaa    02.05.2013, 18:03

Mám 3 týždenného syna, ktorý je kŕmený výlučne MM. Technika prisatia je správna, za prvé 2 týždne pribral cca. 500g. Po priložení na prsník najprv saje normálne, počuť ako prehĺta mliečko. Po cca. 10 min prsník už len dudlá a nič neprehĺta. Keď ho od prsníka zoberiem, začne veľmi plakať, otvára ústočká a hľadá. Keď ho ale prisajem späť, prehĺtne 2-3x a znova dudlá. To dokáže robiť aj hodinu, kým nezaspí. Bez prsníka sa nedá ukľudniť, plače ako by vôbec nejedol. Dá sa s tým niečo urobiť? Začínam uvažovať, či by nepomohol cumel, ale nechcela som ho takto malému vôbec dávať. Vopred ďakujem za odpoveď.

Milá Mataaa,

to, že bábätko chce byť na prsníku takmer neustále, je súčasťou dojčiaceho správania mnohých detí. Dojčenie je totiž omnoho viac než len pitie mlieka. Dojčenie poskytuje deťom úľavu od bolesti, možnosť jednoducho zaspať, upokojuje ich, reguluje im mnohé telesné funkcie ako dýchanie, srdcovú činnosť, telesnú teplotu, znižuje prežívanie stresu či bolesti a pod. To, že dieťatku ponúknete prsník vždy, keď plače, znamená, že tieto iné funkcie dojčenia budete využívať, čo je správne. Dojčenie vám tak bude pomáhať pri riešení situácií, v ktorých by ste inak komplikovane hľadali riešenie. Bábätko mnohé situácie navyše ani nedokáže inak riešiť, túto schopnosť si vyvinie neskôr. Zatiaľ má istotu, že dojčenie mu pomôže vždy, keď sa niečo deje. Kým bolo bábätko v maternici, tá mu poskytovala všetky tieto funkcie, teraz tieto funkcie prebral váš prsník a vaša náruč. Vďaka tomu mu nahrádzate prostredie maternice a umožňujete mu ten správny vývin v čase, keď to je pre bábätko nesmierne dôležité. Dojčenie mu dá základ na to, aby neskôr v živote mohlo byť nezávislé a samostatné, lebo sa bude mať o čo emocionálne oprieť. Budú to tie krásne chvíle, ktoré strávilo pri dojčení a ktoré mu dali nesmierne množstvo lásky a porozumenia pre jeho ťažkosti.

Niekedy aj po dobrom nakŕmení chce bábätko zostať na prsníku dlhšiu dobu. Nepokojné správanie či plač však nie sú väčšinou normálnou súčasťou dojčenia a jednoznačne treba v osobnom kontakte vidieť, o čo ide. Veľmi často takto reagujú deti na tok mlieka, pričom dieťaťu môže prekážať aj príliš pomalý tok mlieka, a cez internet nie je možné vyhodnotiť, ktorá z týchto situácií sa týka vás konkrétne. Takisto riešenie týchto situácií je najjednoduchšie uskutočniť práve v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Cumlík v tomto prípade skutočne nie je riešením, vzhľadom na riziká pre dojčenie aj pre zdravie bábätka, ktoré sa s používaním cumlíka môžu spájať. Pomôcť vám môže nejaký typ nosiča rovnako ako intenzívny kontakt koža na kožu. Pozrite si túto foknihu ktorá ukazuje život mamičky s dvomi maličkými deťmi, ktoré sú obe dojčené a nosené: 

http://www.cewecolor.cz/index2.php?option=com_souteze11&view=soutez&id=6597

Správne používanie detského nosiča môže výrazne pomôcť mamičke, aby sa necítila obmedzovaná prirodzenou potrebou dieťaťa byť na prsníku. Do šatky sa dieťa môže uviazať v polohe na dojčenie tak, aby mamičke mala obe ruky voľné a dieťa nebolo treba pridržiavať, čo mamičke umožňuje, aby počas dojčenia mohla vykonávať aktivity, ktoré ju bavia alebo ktoré potrebuje vykonať. Dieťa môže v nosiči spať, dojčiť sa, či z neho vnímať okolie a nosenie spolu s dojčením tak môže matke umožniť jednoduchší život. Nosenie je dokonca pre vaše dieťa dôležité, pretože prispieva k jeho rozvoju, je to potreba, s ktorou sa rodí a ktorá prirodzene odznie, keď sa naplní, keď je dieťa dostatočne nosené. Nemusíte sa teda obávať, že by bolo rozmaznané alebo že by si na nosenie zvyklo, pretože každé dieťa bude prirodzene chcieť chodiť a samo skúmať svet. Ak si vyberiete správny nosič a naučíte sa ho dobre používať, hmotnosť dieťaťa sa rozloží lepšie, než keď ho držíte na rukách, a navyše správne nosenie nie je teda pre chrbticu problém.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako odučiť dudlanie prsníka