Materske mlieko a protilatky

Ivana    06.05.2013, 16:50

dobry den, rada by som sa spytala ci moj plne kojeny stvormesacny syn stale prijima v mlieku protilatky proti roznym infekcnym ochoreniam a ci tato "davka" je mu dostacujucou ochranou. Dakujem

Milá Ivana,

dojčenie neposkytuje úplnú ochranu pred ochoreniami, ale pomáha, aby ich dieťa prekonalo menej chorôb a aby ich prekonalo čo najlepšie. Nedojčené deti bývajú choré častejšie a ich choroby mávajú vážnejší priebeh. Dojčenie počas celej doby jeho trvania pomáha pri satí na prsníku vymieňať imunologické informácie medzi dieťaťom a matkou a prostredníctvom materského mlieka dieťa dostáva množstvo látok napomáhajúcich jeho imunite, vyzrievaniu jeho imunitného systému a napomáhajúcich správnemu fungovaniu celého detského organizmu. Ešte v šiestom mesiaci obsahuje materské mlieko 100 000 bielych krviniek v mililitri materského mlieka, čo je asi 10x viac, než sa nachádza v mililitri krvi a mnohé imunitné látky sa nachádzajú v neskoršom veku v materskom mlieku dokonca vo vyšších množstvách, ako v prvom roku života. To však nie je jediný dôvod, pre ktorý je dôležité pokračovať v dojčení, viac si prečítajte v článku:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/ako-dlho-ma-byt-dieta-dojcene.pdf

Zaujímavé môžu byť pre Vás tiež tieto články:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/kedy-prikmy/


 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Materske mlieko a protilatky