SK / CZ / UA / RU

Citlive bradavky

Otázka

Dobrý den, Ráda bych svého syna kojila do samoodstavu. Bohužel mám poslední asi půl rok hodně citlivé bradavky. Syn mám už 2 a půl roku a spostupujícím časem mi kojení vadí víc a víc. Stále ho kojím i v noci a už jsem ho omezila přes den jen na zaspávání. Je možné, že už na to nemám kapacitu? Už myslím i na odstavení, že nemůžu jít proti sobě. Když on ty prsa, tak miluje stále si říká i přes den, ale já už mu říkám, že ne, že mám moc citlivá prsa, děláme mi problém, i když chce být na nich dlouho při usínání. Víte mi poradit?

Barbora | 25.02.2024, 19:20

Odpoveď

Miá Barboro,

citlivosť bradaviek je slabšou bolesťou bradaviek a bolesť nie je normálnou súčasťou dojčenia ani v začiatkoch dojčenia a ani neskôr, pri väčšom dieťatku. Bolesť vždy niečo znamená a aj pri staršom dieťatku stojí za to riešiť, čo sa deje, pretože dojčenie nemá bolieť a je pochopiteľné, že s bolesťou nemáte chuť dojčiť, zato vaše dieťa môže mať potrebu dojčenie pokojne ešte aj ďalej a aj preto stojí za to odstrániť príčinu bolesti a v prípade potreby bradavky preliečiť.

Odporúčame vám stretnúť sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

všetky faktory, ktoré by mohli spôsobiť výskyt tejto bolesti. Bolesť bradaviek často súvisí so znížením tvorby mlieka, čo pri starších deťoch typicky súvisí s obmedzením dojčenia. Je pochopiteľné, že ak dieťa nemá možnosť sa dojčiť počas dňa, prsník dostáva signál, že je potrebné tvorbu mlieka znížiť. A zníženie tvorby mlieka v tomto čase typicky spôsobuje citlivosť až bolestivosť bradaviek. Ďalšou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše pri dojčení (napr. ak sa začne dieťaťu podávať fľaša na príjem tekutín alebo aj iné nádoby, z ktorých dieťa pije podobne ako z fľaše – napr. aj rôzne fľaše so sosáčikmi, slamkami a podobne). Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie alebo liekov proti alergii. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli a v tomto materiály sú uvedené časté príčiny poklesu tvorby mlieka pri väčšom dieťatku:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Prejdite tieto príčiny spoločne s laktačnou poradkyňou a spoločne sa porozprávajte o tom, čo je možné zmeniť a upraviť, aby ste dokázali pokračovať ďalej. Okrem toho spoločne s laktačnou poradkyňou prejdite možnosť liečby bolestivých bradaviek.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri