Bílá bradavka

Zuzana    09.04.2024, 12:56

Dobrý den, syn má 7 měsíců. Z jídla zřídkakdy něco málo ochutná, praktikujeme blw. Dá se tedy říct, že je plně kojený. Vodu pije z otevřeného silikonového hrnečku též jen okrajově (3 loky vody za den). Dudlík nemá, v porodnici měl 2 dny UM z láhve. Při úplném začátku kojení v šestinedělí mě vždy bolelo jedno prso, resp bradavka. Vždy po kojení byla celá bílá a bolela i dlouho po kojení. Musela jsem zatínat zuby,jak to bolelo. Trvalo to cca 2 měsíce, ale říkala jsem si, že se to ještě upraví. Žádná jiná poranění ani ragády jsem neměla. Můj problém je takový, že nyní, v 7. měsíci se bolest znovu vrátila a částečně se objevuje i v prsu druhém, ale ne v takové intenzitě. Objevila se po dlouhém a opakovaném přisátí, když byl syn nemocný a též ho trápil růst zubů. Bolest už týden trvá a nekončí, jelikož je syn přisátý často. Občas už ho musím odpojit, jak to bolí. Kojím cca každé 2 hodiny i v noci... Jako kdyby si má prsa řekla 20 minut ano, ale víc už ne. Kojit mě žádný odborník neviděl, ale myslím, že chybné to není. Na různých diskuzích jsem četla, že může jít o syndrom bělavé bradavky a nic se s tím nedá dělat. Prosím o názor, zda je to pravda a co by mohlo pomoci. Kojit bych si přála dlouho, ale jestli se k bolesti přidají ještě malé kousavé zoubky, nevím, jak to zvládnout. Děkuji za odpověď.

Milá Zuzano,

bolesť s dojčením sa vyskytuje ako dôsledok toho, kde je pri dojčení umiestnená v pusinke bábätka bradavka. To súvisí s tým, akým spôsobom je bábätko prisaté a koľko mlieka získava pri dojčení. Ak dochádza k poškodzovaniu tkaniva bradaviek a dvorcov prsníka, prejavom môže byť bolesť, poškodenie tkaniva a tiež tzv. syndróm bielej bradavky. Tieto prejavy sú liečiteľné, základom liečby je odstránenie primárnej príčiny, teda fyzického poškodenia tkaniva bradaviek či dvorcov. Odporúčame vám preto skontaktovať sa osobne s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou by ste okrem účinnej liečby vyhodnotili aj kroky, ktoré povedú k odstráneniu primárnej príčiny poškodenia bradaviek. Spoločne vyhodnotíte to, akým spôsobom sa bábätko prisáva k prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa tkanivo bradaviek nepoškodzuje. Detaily správneho prisatia a vyhodnotenie dojčenia má zmysel uskutočniť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou, pretože laktačná poradkyňa MAMILY sa  zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí.  Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Spoločne tiež vyhodnotíte faktory, ktoré môžu znižovať príjem mlieka zo strany bábätka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

a ak to bude potrebné, urobíte kroky pre zvýšenie príjmu mlieka zo strany bábätka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

a vyhodnotíte tiež, aké prostriedky je možné v tejto situácii využiť na liečbu. Okrem toho by ste potrebovali riešiť syndróm bielej bradavky ako taký. Pre okamžité zlepšenie si môžete začať dávať vysoké dávky vitamínu B6 (150 - 200mg B6 denne počas prvých štyroch dní) spolu s tabletkou B-komplexu (1 za deň), ak sa to začne zlepšovať, znížiť dávku na 50mg a potom vysadiť. Syndróm bielej bradavky je s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobovaný poškodením a bolesťou bradavky ako takej a odznie, keď sa vyrieši problém s bolestivými bradavkami. Ak by syndróm neprešiel ani po odznení ostatných bolestí bradavky, tak ešte napíšte, ešte existujú aj ďalšie spôsoby liečby.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bílá bradavka