Slabé priberanie

Aneta    09.04.2024, 13:16

Dobrý deň dcérka 9m pribrala za 2 mesiace len 100g je dojcena na požiadanie, prikrmy papa v malých množstvách...poslednú dobu chce jest aj kadzu 1,5hod ..doktorka mi dala vzorku hipp mlieka aby som vyskúšala dat po dojceni lenže dcérka po dojceni už nechce nič viac lebo je akokeby najedena aj počujem ako prehlta mliečko..akurát som si všimla ze v poslednú dobu dlhšie pije z prsnika. Neviem ako ďalej ešte by som to nechcela vzdať poradíte mi prosím. Ďakujem

Milá Aneto,

ak bábätko nedostatočne priberá a lekárka ho vyšetrila a je zdravé, vysoko pravdepodobne bábätko potrebuje zvýšiť príjem potravy. To v tomto veku znamená urobiť kroky pre zlepšenie dojčenia vďaka čomu sa zvýši príjem materského mlieka z prsníka a pri podávaní jedla sa zamerať na kalorické potraviny. Umelé mlieko v tomto veku nie je potrebné a ani žiadúce podávať. Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že pokračovacie mlieka sú nielen nepotrebné, ale ak sa používajú ako náhrada materského mlieka od šiestich mesiacov a neskôr sú i nevhodné. Súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí.

Preto v situácii, ktorú popisujete, odporúčame osobne sa stretnúť s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili príjem mlieka zo strany bábätka pri dojčení a jeho reakciu na tok mlieka. Spoločne tiež vyhodnotíte faktory, ktoré môžu znižovať príjem mlieka zo strany bábätka:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

a ak to bude potrebné, urobíte kroky, pre zvýšenie príjmu mlieka:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Pri podávaní kalorických jedál sa môžete zamerať na potraviny, ktoré uvádzame v závere tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Slabé priberanie