Dojcenie starsieho dietata popri mladsom

Barbora    09.04.2024, 14:59

Dobry den, Mam dvoch chlapcov, starsieho (3r) som zial nikdy poriadne nekojila. Vidim pri mladsom ake to ma benefity, hlavne na imunitu a pri ockovani, znasa choroby ovela lepsie ako starsi syn. Citala som ze materske mliecko sa prisposobuje specialne dojcenemu dietatku, a tak sa chcem spytat ci by vobec malo este pre starsieho syna nejaky zmysel. Caka ho ockovanie tak rozmyslam ci mu aspon na nejake obdobie pred a po tiez nedam mliecko, a vlastne o tom je moje otazka. Malo by to zmysel kedze je mliecko "nastavene" na mladsieho syna? Ak ano, nezvolit radsej formu odsavania do flasky, kedze nie je vobec na kojenie zvyknuty? Alebo skusit tiez chvilu kojit nech sa mliecko prisposobi aj jemu? Vopred dakujem velmi pekne za odpoved.

Milá Barbora,

ak by ste mali záujem svoje materské mlieko odstriekavať alebo odsávať pre staršieho synčeka a bol by ho ochotný vypiť (na to nie je potrebné použiť fľašu, môžete mu pokojne mlieko podať z hrnčeka či pohára) alebo zjesť primiešané do jedla, toto by malo veľkú cenu. Možno vás povzbudí aj tento príbeh s veľmi vážne chorým chlapčekom, ktorému dojčenie pomohlo:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/sila-MM/

Okrem toho, že by ste mohli vyskúšať podávať synčekovi odstriekané materské mlieko, môžete vyskúšať aj to, či by sa nebol ochotný začať prisávať a dojčiť sa. Je vo veku, kedy sa ešte typicky deti dojčia a mnohé ženy takto dojčia staršie a mladšie dieťatko (tzv. tandemové dojčenie). Pre návrat k dojčeniu môžete vyskúšať tipy z tejto odpovede z poradne dojčenia:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=11702

Niekedy sa úžasné vlastnosti materského mlieka stanú predmetom úvah, ktoré celú situáciu komplikujú. Áno, materské mlieko sa prispôsobuje potrebám dojčeného dieťaťa. Ale to súčasne neznamená, že ak by ste odstriekavali alebo odsávali mlieko pre svojho 3-ročného synčeka, pričom dojčíte aj malé bábätko, že toto predstavuje problém. Stále ide o materské mlieko, žiadne iné materské mlieko nebude bližšie potrebám vášho staršieho dieťaťa, než vaše vlastné materské mlieko. Navyše s mladším dieťatkom zdieľate tú istú domácnosť a prostredie. Má zmysel pokúsiť sa staršiemu dieťatku ponúknuť aj možnosť dojčiť sa, pretože samotné dojčenie má pre dieťa význam, prečítajte si viac v tomto článku, dojčenie je omnoho viac než len materské mlieko:

https://www.mamila.sk/sk/clanky-o-dojceni/dlhodobe-dojcenie-sa-u-nas-nepovazuje-za-normalne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie starsieho dietata popri mladsom