Tužší stolice, nemožnost se vyprázdnit, křeče

Jasmina    24.04.2024, 08:33

Dobrý den, mám 4,5 měsíční holčičku, plně kojíme, příkrmy jsme zatím nezkoušeli. Malá má poslední dobou střídavé období,kdy je spokojené miminko a ubrečené miminko. Stává se nám, že se malá nemůže vyprázdnit ani za pomocí rourky,kdy sice vyjde stolice,ale nastává hodinový záchvat pláče. Je celá červená a tlačí,ale nic z ní nevyjde. Nevíte, čím by to mohlo být? Teď ležíme v nemocnici,kde nám tvrdí, že je malá překrmená,ale ty problémy má skoro Ob dva dny. Děkuji

Milá Jasmino,

výlučne dojčené bábätko nie je možné prekŕmiť. Okrem iného aj preto, že materské mlieko obsahuje látky, ktoré bábätku signalizujú, že už je nasýtené:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-leptin/

Ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Rýchle priberanie nie je príčinou nespokojnosti a plaču bábätiek. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v dojčení podľa potrieb dieťaťa kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho.

Dojčenie podľa potrieb, teda bez obmedzovania, časovania, predlžovania intervalov medzi dojčeniami, považuje Svetová zdravotnícka organizácia za dôležitú podmienku pre to, aby dojčenie bolo úspešné. Dojčenie podľa potrieb nie je príčinou nespokojnosti bábätka, ani jeho plaču. Stolica dojčeného bábätka nie je formovaná, môže byť hustá, ale takúto stolicu nie je problém vytlačiť. Dojčené bábätko nemôže mať zápchu. Ak sa v poslednom období zmenil obraz stolice bábätka, má zmysel vyhodnotiť, či neklesol príjem mlieka pri dojčení. Odporúčame vám preto osobnú konzultáciu s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili, ako výdatne bábätko pije z prsníka a či nie je potrebné dojčenie zlepšiť. Spoločne tiež vyhodnotíte možné príčiny nespokojnosti bábätka a pokúsite sa pomôcť bábätku, aby bolo menej uplakané. Stretnutie s poradkyňou vám odporúčame aj preto, aby ste mohli nájsť čo najskôr skutočnú príčinu a mohli tak prestať používať rektálnu rúrku. Rektálna rúrka či lieky totiž v tejto situácii nie sú dobrý nápad. Pretože zvlášť pri dojčenom bábätku, ktoré nemá prečo mať zápchu, sa často rektálna rúrka používa v situáciách, keď bábätko v skutočnosti trápia iné príčiny. "Pučenie" a „stonanie“ nemusí súvisieť s "problémom s kakaním", hoci sa zdá, že použitie rektálnej rúrky pomohlo, môže ísť buď o niečo, čo súvisí s dojčením (a preto by stálo za to skontrolovať dojčenie a pitie), môže ísť tiež o signál na vyprázdňovanie (cikanie či kakanie). Samotný fakt, že bábätko tlačí, ale nič mu nejde, neznamená, že s tým treba niečo robiť - niekedy toto môže byť len znak na to, že sa chce vykakať a pomáha napríklad, ak ho rozbalíte z plienočky a podržíte ho v klbôčku napríklad nad umývadlom. Špeciálne, ak sa v tejto situácii začne používať teplomer či rektálna rúrka, prináša to so sebou riziko, že bábätko začne mať problém s vyprázdňovaním, ktorý sa väčšinou ešte zhorší po tom, čo sa začnú zavádzať príkrmy, prečítajte si napríklad túto otázku a odpoveď z našej poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=3654

Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tužší stolice, nemožnost se vyprázdnit, křeče