Prva kasicka

Katka    08.05.2013, 21:11

Dobry den, prosim, poradte mi ako zaviest do stravy mojho 7,5 mesacneho synceka mliecnoobilnu kasu - zda sa mi, ze mu mliecko nestaci - v noci a aj cez den sa kojime kazde dve hodiny . Zaviedli sme aj prikmy - na obed zeleninovo masovu "kasicku" , na desiatu ovocie( oboje ukoncime dojcenim). Som trosku zmatena z toho, ci ju uz zavadzat a hlavne ako ju varit - na kravske mlieko je este zavcasu, a co sa tyka tych "na-dobru-noc" kasiciek, tie sa mi akosi nepacia. Najradsej by som ju uvarila z materskeho mlieka - neviem, ci sa to da, a ci by som skor to mliecko varenim neznicila ? A vedeli by ste mi prosim poradit ako sa vari taka kasicka - aka ma byt husta, ake mnozstvo a nakoniec - ako ju podavat - s cumlovou flaskou sa nekamaratime. Velmi pekne dakujem za odpoved.

Milá Katka,

to, že sa chce dieťatko dojčiť často, prípadne sa často budí, nie je ukazovateľom toho, že by mu materské mlieko nepostačovalo, navyše bábätká sa často chcú dojčiť z mnohých iných dôvodov než len preto, že by potrebovali piť mlieko. Bábätká sa budia v noci často, nie nevyhnutne len pre mlieko, a najjednoduchší spôsob, ako ich naspäť uspať je nadojčiť ich. Nie je pravdepodobné, že by zavedenie „kaše“ a podobných výrobkov reklamovaných pre „lepší“ spánok ovplyvnilo spánok bábätka, a to bez ohľadu na marketing, ktorý tieto kaše sprevádza. Bábätká sa s najväčšou pravdepodobnosťou totiž nebudia z dôvodu hladu, majú na prebudenie mnohé iné dôvody a dojčenie je najlepší spôsob, ako ich naspäť uspať. Bábätká postupne budú rásť a prespia noc samy od seba bez toho, aby ste pre to museli niečo urobiť.

Dôležité je sledovať, či bábätko pri dojčení dostatočne pije. Porovnajte pitie svojho bábätka s ukážkami v tomto odkaze:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ak by vaše bábätko na prsníku dostatočne nepilo, je možné aj v tejto dobe zvýšiť príjem mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

čo je prvá stratégia pred tým, než by sa hľadali iné možnosti. Ak by toto bolo potrebné, bolo by ideálne, požiadať o pomoc laktačnú poradkyňu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vyhodnotí výdatnosť pitia bábätka a navrhne vám kroky, ktoré môžu viesť k tomu, že bábätko bude piť viac materského mlieka.

Nemá zmysel materské mlieko odsávať a pridávať do príkrmov. Nielen preto, že varením sa zničí množstvo dôležitých látok v materskom mlieku, ale aj preto, že dieťa má zo stravy získavať iné jedlo a materské mlieko je najjednoduchšie získať priamo z prsníka. Mimochodom, kaše (obzvlášť tie drahé instantné, kupované), nie sú pre dieťa žiadnou nevyhnutnosťou - a navyše často obsahujú umelé mlieko, ktoré dojčené dieťa určite nepotrebuje. Kaša sa dá uvariť doma z rôznych obilnín (ryža, kukurica, ovsené vločky, pohánka, proso atď.), prípadne môžete na večeru dať bábätku čokoľvek iné, čo by ste bežne na večeru jedli. Na jej podávanie nie je potrebné používať fľašu s cumlíkom, ktorú dojčené dieťa nepotrebuje nikdy.

Prečítajte si tiež tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prva kasicka