horucka a kojenie

Lenka    08.09.2011, 23:12

Dobrý večer, potrebovala by som poradiť, čo robiť, keď moja trojmesačná dcérka odmieta prsník, zrejme preto, že jeho teplota je 39°C. Druhý má 37,9°C takže ten po dlhšom boji saje. Nemám zápal prsníka, mám však teplotu 39,2°C. Skúsila som prsník aj schladiť, ale po pár potiahnutiach sa s plačom odtiahne. Môže mať vysoká teplota prsníka súvis s odmietaním prsníka? Doteraz sala príkladne, aj laktačnú krízu rozťahala a od vtedy mi pomaly tri dni stúpa teplota. Ale prsníky nie sú tvrdé, ani červené a ani nebolia. Snáď som dala dostatok informácií a bude sa dať mi poradiť, aby sme to prekonali, kým mi teplota klesne. Ďakujem.

Milá Lenka,

nepokladáme za pravdepodobné, že by jedinou príčinou odmietania prsníka bola jeho teplota, akokoľvek vysoká. Ak by to tak bolo, stačilo by si dať nejaký liek na zníženie teploty (ibuprofen, paralen) , a problém by sa vyriešil. Ale predpokladáme, že to sa nestane. V každom prípade, ak máte teplotu a chcete ju znížiť, môžete si dať liek na zníženie teploty. Okrem toho pátrajte po príčine teploty a liečte sa. Aj dojčiace ženy môžu mať teplotu z iných príčin, ako je bolesť prsníkov.

Vo vašom prípade by bolo vhodné:

1) zistiť, či sú príčinou bolesti prsníky. Ak áno, tak liečiť prsníky. Ak nie, liečiť inú príčinu.

2) niekedy horúčkovité ochorenie môže spôsobiť zníženie tvorby mlieka (hoci to nie je pravidlo), ale bolo by dobré zhodnotiť, či zníženie tvorby mlieka predsa len nie je príčinou odmietania prsníka.

3) ak ani jeden z týchto bodov neplatí, potom potrebujete pátrať po iných príčinách odmietania prsníka, prečítajte si tento dokument Ako prekonať „štrajk“ v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > horucka a kojenie