Kaše

Majka    13.05.2013, 10:25

Prosím o radu, ktoré kaše je vhodné zavádzať ako príkrm na večeru, mliečne (obsahujúce UM, ktoré sa rozrábajú iba s vodou), nemliečne (bez obsahu UM, ktoré je ale potrebné rozrobiť buď v UM alebo MM, toho mám však akurát na dojčenie) ? Synček má 5 a pol. mes, podávané už 2 týždne nemliečne zeleninové príkrmy na obed, z dôvodu nižšieho priberania na váhe, stále dojčený. A kedy je vhodné tieto kaše začať podávať? Na obale väčšiny prvých káš sa uvádza od ukončeného 4 mes. Ďakujem za odpoveď.

Milá Majka,

kaša nie je povinnou súčasťou jedálnička. Pri závadzaní príkrmov ide o to, aby sa dieťa postupne učilo jesť reálne jedlo, ktoré bude spolu s rodinou jesť.

"Kaša", ktorá obsahuje umelé mlieko rovnako ako mnohé kaše bez umelého mlieka, ktoré vyrábajú firmy vyrábajúce tiež UM, sú len súčasťou snahy o presvedčenie matiek, že tieto výrobky sú nevyhnutnou súčasťou zavádzania príkrmov a niekedy privedú matky až do situácie, v ktorej tieto kaše varia s materským mliekom - čo je zbytočná práca, zbytočné ničenie vzácnych látok v materskom mlieku a hlavne: podstatou zavádzania príkrmov je zavedenie niečoho iného ako materského mlieka a je teda zbytočné dávať dieťaťu ďalšie jedlo s pracne získaným materským mliekom v situácii, keď by bolo oveľa jednoduchšie ho nadojčiť.

V každom prípade: dojčené dieťa v čase zavádzania príkrmov nepotrebuje umelé mlieko (a to samostatne, ani ako súčasť kaše) a umelému mlieku je dobré sa vyhnúť. Ak skutočne potrebujete mlieko na varenie a dieťa papá dostatočne rozmanitú stravu, môžete použiť obyčajné kravské mlieko (ak ho doma konzumujte), prípadne čokoľvek iné, čo by ste na varenie bežne použili.

Synčekovi na večeru môžete dávať akékoľvek jedlo, ktoré by ste bežne sami na večeru v rodine jedli.

Ak trváte na kaši - máte veľa možností, kaše firiem vyrábajúcich umelé mlieko nie sú potrebné, dajú sa nájsť mnohé iné možnosti namiesto instatných kaší, ktoré sú predražené a nemajú potrebnú výživovú hodnotu. Kaše, ak ich skutočne chce dávať, sa dajú variť z čerstvých surovín a môžu obsahovať čokoľvek, čo by ste v rodine bežne jedli - obilniny (ryža, pohánka, kukuričná krupica, zemiaky, ovsené vločky, proso, čokoľvek iné), ovocie či zeleninu.

Ak prikrmujete pre to, že synček menej priberá, tak urobte nasledujúce kroky:

a) poproste poradkyňu pri dojčení o skontrolovanie dojčenia a podniknutie krokov na zvýšenie tvorby mlieka

b) ako príkrmy podávajte rozmanitú stravu z rozličných surovín, nielen zeleninu, ktorú samozrejme príkrmy môžu obsahovať, ale z hľadiska kalorického príjmu a zvýšenia hmotnosti synčeka nie je samotná zelenina postačujúca

Prečítajte si aj naše ostatné rady ohľadne zavádzania príkrmov:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=111

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=236

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1202



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok