Čo pomôže proti intenzívnemu zvracaniu po dojčení?

Anna    14.05.2013, 20:53

Dobrý deň. Mám 4 mesačné dieťa, ktoré kojím. Problém vidím v tom, že stále veľa zvracia. Nejde len o odgrgnutie po papaní, ale aj po dlhšom čase zvracia dost intenzívne. Lekárka ma zatial upokojovala, že sa prejedá a časom to ustúpi, keďže nie je ani nepokojný a priberá, aj keď posledný mesiac to bolo ovela menej. Poprosila by som teda o radu, čo by nám ešte mohlo pomôcť. Existuje aj nejaký zahusťovač mliečka pre dojčené deti?

Milá Anna,

ak vaše bábätko zdravé, dobre priberá a je vo všeobecnosti spokojné a dobre pije, tak potom jeho zvracanie nie je nič, čo treba riešiť, a to bez ohľadu na to, ako veľa zvracia či to, že zvracia intenzívne. Pri zdravých normálnych deťoch, ktoré spĺňajú uvedené podmienky, nie je zvracanie škodlivé, naopak môže pomôcť pri zlepšovaní imunity tým, že vracajúce sa mlieko vystiela sliznice a tým ich chráni pred vírusmi, baktériami a plesňami. Z tohto dôvodu nemá zmysel uvažovať ani o zahusťovaní materského mlieka pre dojčené deti, je to zbytočné a prácne.

To, že priberá oveľa menej za posledný mesiac, je skutočnosť, ktorá by stála za konzultáciu s laktačnou poradkyňou. Možno je to niečo, čo by stálo za to riešiť tak, aby sa dojčenie zlepšilo a synček viac priberal, pretože ak bábätko prestane priberať, hoci predtým priberalo veľa, tak to môže byť signálom na to, aby ste dostali pomoc pri zlepšení dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Čo pomôže proti intenzívnemu zvracaniu po dojčení?