Plne kojene 9 mesacne dieta

iva    18.05.2013, 23:16

Dobry den, moja mala dcerka ma cochvila 9 mesiacov. Je plne kojena. Pred mesiacom a pol sme zacali davat prve prikrmy, chutilo jej, no po troch tyzdnoch mala nejaku crevnu virozu, zvracala a odvtedy odmieta prikrmy. Zje max lyzicku, Nadalej kojim, len sa mi zda, ze jej to uz nestaci, je to akcna velka baba:). Pije casto, a asi moja produkcia nezodpoveda spotrebe 9 mesac. dietata. Ako pokracovat, co robit, ak stale odmieta prikrm? To co zje jej na najedenie nestaci (pol lyzicky). Este jedna otazka-mala by som zacat pracu z domu, mam vsak obavy, ci trosku viac stresu nemoze mat vplyv na mlieko?Da sa stratit mlieko kvoli tomu ak normalne casto kojim?ci je to len mytus?dakujem

Milá Iva,

9-mesačné bábätko pije na prsníku približne rovnaké množstvá mlieka ako počas výlučného dojčenia, pričom ani tam sa tvorba mlieka veľmi nezvyšuje, 5-mesačné výlučne dojčené, priberajúce a prospievajúce bábätko pije približne také isté množstvo ako mesačné výlučne dojčené dieťa. Materské mlieko je aj po skončení výlučného dojčenia ešte mnoho mesiacov hlavnou súčasťou výživy dieťaťa a ešte v druhom roku života pokrýva takmer všetky výživové požiadavky dieťaťa. Preto, ak sa dieťa prechodne chce znova len dojčiť a odmieta príkrmy, nie je potrebné sa obávať. Táto situácia sa často stáva napr., ak je bábätko choré. Choré deti často chcú byť len dojčené. Dojčenie im totiž pomáha prekonať bolesť, dodáva im imunitné látky a rôzne iné imunitné faktory a pomáha im, aby sa ľahšie a rýchlejšie uzdravili. A materské mlieko je počas choroby tá najlepšia potrava.

Mnohé deti v prvých mesiacoch zavádzania príkrmov nezjedia reálne veľké množstvá jedla. Je to tak v poriadku. Bábätká sa spočiatku ešte len učia jesť jedlo a je normálne, že dojčenie tvorí drvivú časť ich celkového príjmu potravy. Naďalej dojčite tak ako doposiaľ. PRÍkrmy sa k dojčeniu PRIdávajú, nemajú teda za úlohu znižovať počet dojčení či záujem bábätka o dojčenie. Pokojne bábätko dojčite tak, ako doteraz, na požiadanie, kedykoľvek chce. Dieťatko sa bude učiť jesť postupne, nenúťte ho do jedla, dajte mu jedlo ochutnávať, brať do ruky, oblizovať, nechajte ho vyberať si z vášho taniera to, na čo má chuť. Čas, v ktorom deti začnú jesť väčšie množstvá príkrmov, je rozličný pre rozličné deti.

Hlavná otázka vo vašej situácii je, či vaše dieťatko priberá a prospieva. Pretože väčšina detí, ktoré sú v prvých mesiacoch zavádzania príkrmov dobre dojčené a zároveň jedia trošku príkrmov, prospieva dobre a postupne sa neskôr rozpapajú viac. Nie je vhodné ich do jedla nútiť ani sa nemusíte trápiť. Preto je dôležité vo vašej situácii vyhodnotiť spolu s poradkyňou pri dojčení pitie na prsníku a ďalšie okolnosti súvisiace s dojčením. Poradkyňu pri dojčení si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ak by ste spolu s poradkyňou vyhodnotili, že vaše bábätko na prsníku dostatočne nepije, je možné aj v tejto dobe zvýšiť príjem mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

čo je prvá stratégia pred tým, než by sa hľadali iné možnosti.

V tomto veku dieťatka sa práca a dojčenie dajú zladiteť veľmi dobre. Dojčite, keď ste doma - ráno, pred odchodom do práce, a poobede po príchode do práce a v noci. Cez deň stačí jedlo, nepotrebuje mlieko (samozrejme, ak chcete dávať obilné mlieka, pokojne môžete). Dieťa v tomto veku nepotrebuje umelé mlieko a takisto nie fľašu. Aj "srkalka" a iné hrnčeky s náustkom sú len iným typom fľaše. Môžete si prečítať aj túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=548



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plne kojene 9 mesacne dieta