Antibiotika pri zápale zubov

Michaela    18.05.2013, 23:27

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako je to s užívaním atb. pri zápale zubov. Čitala som tu už niektoré odpovede...preto viem, že ...konkrétne dalacin, ktorý predpísali mne, píšete že sa môže užívať. Aj môj zubár mi povedal, že to nie je problém, iba mám sledovať či sa dieťatku (1 rok, dojčené cca 4-5x denne a 4-5 x v noci) nič z toho nerobí. Brala som ich jeden deň a na druhý deň už nie, pretože malý celý deň hnačkoval....neviem či z nich, pretože sestra ktorá bola u nás mi potom povedala, že ich dcérka mala hnačky... Ide mi však o to, že pri tých liekoch je napísané, v letáčiku, že bud liečba alebo dojčenie, proste že treba dojčenie ukončiť pri braní tohto lieku. Skôr by ma teda zaujímala ako to vlastne s liekmi je, prečo sa niektoré dostávajú do mlieka a niektoré nie...viete mi o tom dať nejaké info alebo ma niekde nasmerovať, kde by som sa o tom niečo dočítala? Výrobcovia liekov sa teda len "istia" pred nejakými následkami ked napíšu že sa nesmú lieky brať počas dojčenia... (pritom je tam uvedené že tento liek sa dáva aj deťom od jedného mesiaca) . Može mu to teda uškodiť alebo nie? Ďakujem za odpoved, Miška

Milá Michaela,

pokračujte v dojčení spolu s užívaním Dalacinu, hnačka v prvom rade nemusí súvisieť s užívaním lieku, a okrem toho, ak už synček hnačku má, tak najlepšie liečenie a pomoc pre synčeka je pokračovanie v dojčení, ak by ste teraz dojčiť prestali, tak mu prostredníctvom materského mlieka prestanete poskytovať mnohé látky, stovky látok, ktoré mu pomáhaj pri obnove čreva, pri obnove prirodzenej črevnej flóry a pri prekonaní hnačky.

Vaša otázka ohľadne liekov a dojčenia vo všeobecnosti je nesmierne zložitá a presahuje rozsah poradne. Na úvod k tejto problematike si prečítajte tento materiál:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/uzivanie-liekov-pocas-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Antibiotika pri zápale zubov