Laktační krize

Martina M.    18.05.2013, 22:59

Dobrý den,syn má 4měsíce 1 týden.Doteď jsme kojili přes kloboučky (nepovedlo se nám je odstranit) zhruba po 3 h, v noci po 4-6 h.Poslední 2 dny se malý u toho kroutí,brečí, místo 20 min,kojím hodinu. Po zvážení zjistím,že vypil jen 50 ml,někdy 20 ml.Takže je nedojedený. Je i dost unavený, místo čilého vysmátého miminka tu mám nervózní spavé miminko.Když zmáčknu prsa,tak mi téměř nic neteče,takže se nedivím,že s tím malý tak bojuje.Odsavačkou nic nevytáhnu.Nechce se mi sahat po umělém mléku, co můžu udělat pro to,abych zvýšila tvorbu mléka?Taky nechápu,když malý včera jedl 16,30 a byl nedojedený,jak mohl usnout a vzbudit se až 23,30.Mám ho budit na častější kojení?Děkuji M.

Milá Martina M.,

správanie bábätka, ktoré popisujete, súvisí s reakciou na tok mlieka, ktorý bábätko vníma ako nedostatočný. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne a v dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, keď sa bábätko začne prisávať a odťahovať, naťahuje bradavku, hnevá sa, vrtí sa, plače a znova sa prisáva a znova plače, až sa úplne odmieta prisať. Toto je bohužiaľ častá situácia v prípade, že dieťa sa prisáva na klobúčik. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Kľúčom k zlepšeniu takejto situácie je zvýšenie tvorby mlieka a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Kľúčovým krokom je využívať fyzický kontakt s bábätkom, najmä kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že dieťatko sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie.

V úzkom fyzickom kontakte budete mať taktiež viac príležitostí pre dojčenie, toto je lepší postup ako zvýšiť častosť dojčenia, než bábätko budiť na dojčenie.

Pre praktickú realizáciu uvedených krokov vám môže pomôcť byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vám poskytne psychickú podporu a usmernenie, ako postupovať.

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Okrem toho môžete urobiť tieto kroky:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Vaše bábätko má už viac ako 4. mesiace a tak v medzičase, kým sa zvýši tvorba mlieka, je najlepším riešením podávanie príkrmov – toho, čo dieťatku chutí. Umelé mlieko v tejto situácii neprináša riešenie. V tomto veku je omnoho vhodnejšie zaviesť príkrmy ako čerstvé jedlo, ktoré je vhodnejšie než umelé mlieko. Neuškodí to bábätku, práve naopak, oproti umelému mlieku to má mnohé výhody. Navyše podávanie umelého mlieka (alebo akejkoľvek inej tekutiny) fľašou môže postupne ešte viac zhoršovať dojčenie.
Vyskúšajte v budúcnosti z času na čas skúsiť prisať bábätko aj bez klobúčika, zvlášť, keď je v polospánku, precitá sa, alebo v inej neobvyklej polohe, než ste dojčili doteraz. Niektoré bábätká sa začnú prisávať bez klobúčikov aj neskôr.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Laktační krize