Chut mlieka + prikrmy

Ivana    22.05.2013, 14:02

dobrý deň mám dve otázky. prvá sa týka chuti mliečka, moja 7 mesačná dcérka radšej pije z jedneho prsníka ako z druhého dnes som ochutnala aj ja mliečko z oboch prsníkov a z "oblubenejšieho sa mi zdalo že je mliečko lepšie (sladšie) može byť že mliečko chutí inak z jedného ako z druhého? a druhá otázka sa týka príkrmov, papať sme začali od ukončeného 6 mesiaca dovtedy iba dojčenie. na začiatku keď sa napapala príkrmu chcela ešte aj mliečko teraz už po papaní nechce mliečko. takže máme o dojčenie menej, bojím sa aby sa netvorilo menej mliečka je to normálne že už nechce. a prosim vás koľko krát za deň by malo dojčené 7 a pol mesačné dietatko papkať, mám jej dávať piť aj vodičku či stačí moje mliečko? Ďakujem

Milá Ivana,

niekedy je možné, že dieťatko má obľúbenejší prsník (väčšinou sa v ňom tvorí viac mlieka) a vyššia tvorba mlieka spôsobuje, že mlieko v druhom prsníku má inú chuť, môže byť "slanšie". Na druhej strane - mlieko nemá stabilnú chuť a jeho chuť sa mení v závislosti od rôznych faktorov a premenlivá chuť materského mlieka je jedným z pozitív, toto umožňuje bábätku, aby si zvykalo na rozličné chute a pripravuje ho na jednie bežného jedla.

Skúste dcérke dojčenie ponúkať, prípadne jej ho ponúknuť aj pre podaním jedla. Neexistuje správna odpoved na to, koľkokrát má dieťa vo veku 7 mesiacov byť dojčené, koľkokrát má jesť jedlo a koľkokrát má piť. Ideálne je udržať dojčenie na podobnej úrovni ako bolo pred zavedením príkrmov a príkrmy pridávať k dojčeniu plus postupne bábätko učiť piť vodu z otvoreného bežného pohárika.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Chut mlieka + prikrmy