Celiakia

Julka    22.05.2013, 13:57

Dobrý večer, dojčím 17 mesačného syna, ktorému zistili celiakiu. Chcela by som vedieť, či by som mala dodržovať tiež bezlepkovú dietu. Prechádza lepok do materského mlieka? Ďakujem.

Milá Julka,

na vašu otázku nie je jednoduché odpovedať. Lepok sa môže v malých množstvách objavovať v materskom mlieku, ak konzumujete výrobky obsahujúce lepok. Otázka je, či na toto malé množstvo váš synček bude reagovať alebo nie. Niektorým celiatikom malé množstvo lepku nemusí prekážať.

V raritných prípadoch môže byť vylúčenie lepku z vašej stravy možným riešením.

Materské mlieko je pre dieťatko, ktoré má celiakiu veľmi dôležité, pretože pomáha obnovovať a chrániť sliznicu čreva.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok